Foliepaket på grillen med sötpotatis och lax
Hela middagen i ett paket. Enkel och god allt-i-ett-rätt med lax och sötpotatis.
Ingredienser
- 600 g färsk laxfilé, urbenad och skuren i fyra portionsbitar
- 1 sötpotatis (ca 300 g)
- 2 färska gula lökar
- 150 g färska eller frysta gröna bönor och/eller vaxbönor
- olivolja till folien och att ringla över
- 1 tsk salt och nymald svartpeppar
Till servering
- pesto
- sugar snaps
- grovt surdegsbröd
Gör så här
- Skala och skiva sötpotatisen i cirka 1 centimeter tjocka skivor.
- Koka dem i vatten i en kastrull 5 minuter.
- Låt potatisen rinna av.
- Förbered fyra paket av dubbla ark ugnsfolie, 40 x 40 centimeter.
- Ringla lite olivolja i mitten av varje ark och lägg på sötpotatis och lax.
- Ansa och skär lökarna i fyra delar på längden.
- Lägg lökarna och bönorna runtom laxen.
- Salta och peppra ordentligt.
- Ringla över lite olivolja och förslut paketen väl.
- Lägg paketen på galler över riktigt varm glöd. Sätt på locket på grillen med spjället öppet. Efter 15 – 20 minuter är laxen klar. Eller tillaga i ugn i 200 grader cirka 15 – 20 minuter.
- Servera med pesto, sugar snaps och lite gott surdegsbröd att suga upp den goda skyn med.
Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept