Fisksoppa med vitlökskräm

Mättande och god soppa som är perfekt fredagsmat. Lax är populär fisk hos både stora och små.
4 st
60 min
Ingredienser
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- 1 dl lätt crème fraiche
- 2 potatisar, skalade och tärnade
- 1 morot, skalad och tärnad
- 1 gul lök, skalad och hackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- paprika, delad, urkärnad och tärnad
- 6 dl fiskbuljong
- ½ dl pressad citronsaft
- 1 burk tomater, (400 g), helst körsbärstomater
- 3 msk hackade färska örter eller 3 tsk torkade (t ex timjan, citrontimjan, persilja)
- 500 g fasta fiskfiléer, t ex lax och/eller torsk, tärnad
- olivolja till stekning
- ½ tsk lite salt och nymald svartpeppar
- basilika till garnering
Till servering
- grovt bröd
Gör så här
- Skala vitlöken och hacka den tillsammans med saltet.
- Pressa mot skärbrädan med sidan av knivbladet så att det blir en slät massa.
- Blanda med crème fraiche. Låt stå medan du gör soppan.
- Hetta upp olja i en stor gryta och fräs först potatis och morot ett par minuter och tillsätt sedan, lök, vitlök och paprika. Låt allt fräsa under omrörning en minut.
- Häll i buljong och citronsaft och låt soppan sjuda utan lock tills potatisen och moroten mjuknat något.
- Tillsätt tomaterna och örterna och låt det sjuda ytterligare cirka 5 minuter.
- Lägg i fisken. Använder du fryst fisk behöver den bara vara halvtinad när du lägger i den. Låt allt koka upp igen och sjud sedan 4-5 minuter tills fisken är genomkokt men inte sönderkokt.
- Smaka av med lite salt och peppar. Garnera soppan med basilika och servera med vitlökskrämen. Servera gärna med grovt bröd.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept