Fish n’ chips med ”mushy peas”

Fish n' chips med tillbehör serverat på en tallrik.

Fish n’ chips är en engelsk klassiker med fisk. Här serverad med så kallat ”mushy peas”, alltså mosade ärtor istället för tartarsås. Bra fiskrätt till vardags!

4 st
45 min

Ingredienser

  • 700 g potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm lite salt och nymald svartpeppar
  • 4 färska torsk- eller koljafiléer, ca 150 g styck
  • ¾ dl fullkornsvetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl pankoflingor eller ströbröd (panko är japansk knaprigt ströbröd)
  • Oliv- eller rapsolja till stekning
  • 1/2 krm lite salt och nymald svartpeppar efter smak

Mushy peas

  • 250 g frysta gröna ärtor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja

Till servering

  • Citronklyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja med ”chipsen”. Skrubba och klyfta potatisen. Lägg den i en ugnssäker form. Ringla över olja, lite salt och peppar och blanda runt. Stek i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
  3. Gör ärtorna under tiden. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
  4. Lägg i ärtor och skalade hela vitlöksklyftor. Koka i 3-4 minuter och häll av vattnet. Häll ärtor och vitlök i en mixer eller använd stavmixer.
  5. Tillsätt olja och mixa slätt. Håll varmt.
  6. Salta lite och peppra fiskfiléerna. Vänd dem i mjöl, doppa dem sedan i uppvispat ägg och avsluta med att vända i pankoflingor eller ströbröd.
  7. Stek i olja i en stekpanna ett par minuter på var sida tills ytan blir gyllene och frasig.
  8. Servera direkt med tillbehören.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept