Ingredienser
- ½ gul lök, skalad och strimlad
- 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
- 2 fänkålsstånd (ca 500 g), strimlade
- 1 gul paprika, i grova bitar
- 3 msk oliv- eller rapsolja
- 1 förp krossade tomater (ca 400 g)
- 5 dl fiskbuljong
- 5 dl havrebaserad gräddersättning, t ex från havre
- 2 tsk fänkålsfrön, mortlade
- 500 g laxfilé, skinn- och benfri av mittbiten, tärnad
- 3 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Till dekoration
Till servering
- bröd, ris, gryn eller kokt potatis
- grönsallad
Gör så här
- Fräs lök, vitlök, fänkål och paprika i olja i en gryta ett par minuter utan att det tar färg.
- Tillsätt tomater, buljong och gräddersättning och låt koka upp.
- Strö i mortlad fänkål och låt sjuda i 10 minuter utan lock.
- Smaka av med salt och peppar.
- Skär laxen i kuber, 2 x 2 cm och tillsätt dem. Låt sjuda ytterligare 5 minuter. Dekorera med persilja och servera med något av förslagen.
Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.