Fänkål och lax i skön gryta

Fänkål och lax i skön gryta

En enkel gryta med lax som passar bra till både vardag och fest. Perfekt helgrätt.

4 st
40 min

Ingredienser

  • ½ gul lök, skalad och strimlad
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
  • 2 fänkålsstånd (ca 500 g), strimlade
  • 1 gul paprika, i grova bitar
  • 3 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 förp krossade tomater (ca 400 g)
  • 5 dl fiskbuljong
  • 5 dl havrebaserad gräddersättning, t ex från havre
  • 2 tsk fänkålsfrön, mortlade
  • 500 g laxfilé, skinn- och benfri av mittbiten, tärnad
  • 3 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Till dekoration

  • hackad bladpersilja

Till servering

  • bröd, ris, gryn eller kokt potatis
  • grönsallad

Gör så här

  1. Fräs lök, vitlök, fänkål och paprika i olja i en gryta ett par minuter utan att det tar färg.
  2. Tillsätt tomater, buljong och gräddersättning och låt koka upp.
  3. Strö i mortlad fänkål och låt sjuda i 10 minuter utan lock.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skär laxen i kuber, 2 x 2 cm och tillsätt dem. Låt sjuda ytterligare 5 minuter. Dekorera med persilja och servera med något av förslagen.

Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept