Enkel fiskgryta med vitlöksmajonnäs och krutonger

Snabb fiskgryta med goda tillbehör. Passar både till vardag och fest.
4 st
35 min
Ingredienser
- 1 stor morot, skalad och smått tärnad
- ½ fänkålsstånd, strimlad
- 2 selleristjälkar, strimlade tvärsöver
- ½ purjolök, strimlad tvärsöver
- 2 vitlöksklyftor, skalade och skivade
- 2 msk oliv- eller rapsolja till stekning
- 1 förp finkrossade tomater (500 g)
- 5 dl vatten
- 2 msk konc fiskfond
- 1 tsk lätt mortlade anisfrön
- 1 påse frysta laxtärningar (300 g)
- 500 g räkor med skal, skalade
- ½ tsk lite salt och nymald svartpeppar efter smak
- 2 skivor surdegsbröd, i tärningar
- 1 tsk torkade blandade örter
- ½ msk olivolja
Vitlöksmajonnäs
- 1 dl amerikansk majonnäs
- 1 vitlöksklyfta, skalad och riven
Gör så här
- Fräs alla grönsaker i oljan i en stor gryta utan att det tar färg.
- Tillsätt tomatkross, vatten, fond och anisfrön. Låt det sjuda 5 minuter.
- Lägg i laxtärningarna och låt det sjuda ytterligare 3 minuter. Smaka av med lite salt och peppar.
- Lägg i räkorna precis innan servering.
- Stek brödtärningarna i oljan tills de blir gyllenbruna, strö på örterna.
- Rör ihop majonnäs och vitlök. Servera vitlöksmajonnäsen till grytan med krutongerna.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept