Chokladkaka med avokado och dadlar
Förvänta dig inte den supersöta chokladkakan du är van vid. Det här är en hälsosammare variant men fantastisk god och med fluffig frosting av avokado och choklad. Lätt att baka också!
12 st
60 min
Ingredienser
- 150 g mörk choklad (60%)
- 10 dadlar, urkärnade
- 1 mogen avokado, skalad och urkärnad
- 3 msk rapsolja
- 3 ägg
- 2 dl mandelmjöl
- ½ dl kakao
- 1 krm salt
- Rapsolja och kakao till formen
Avokadofrosting
- 2 mogna avokado, skalade och urkärnade
- ½ dl kakao
- ½ dl flytande honung
- 1 msk rapsolja
- 1 krm salt
Till dekoration
- Färska hallon
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält chokladen över ett vattenbad.
- Lägg dadlar och avokado i en matberedare och kör till en smet tillsammans med rapsoljan.
- Lägg i äggen och kör tills det blir blandat.
- Tillsätt mandelmjöl, kakao och salt och kör lite till.
- Häll till sist i den smälta chokladen och kör tills allt är blandat.
- Smörj och pudra en form med kakao som mäter cirka 26 centimeter i diameter.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 25-30 minuter.
- Låt kakan svalna helt och gör frostingen.
- Mixa avokadofrukterna med resten av ingredienserna. Bred frostingen på kakan, dekorera med hallon och servera.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept