Bovetegröt med bakad frukt

Bovetegröt serverat i en skål och bakad frukt i en form.

Bovete är en ört och passar den som inte tål gluten. Flingorna går fort att koka och det är ett alternativ till den vanliga havregrynsgröten. Att baka frukt är himmelskt gott och kan ätas varmt eller kallt.

4 st
35 min

Ingredienser

  • 2 dl boveteflingor
  • 4-5 dl vatten
  • 1 krm salt

Bakad frukt

  • 4-5 st plommon, delade och urkärnade
  • 250 g blåröda vindruvor

Till servering

  • Mjölk, vegetabilisk mjölkdryck eller yoghurt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg frukten i ett lager i en stor ugnssäker form och baka i ugnen tills det blir mjukt, cirka 20-25 minuter.
  3. Lägg gryn, vatten och salt i en kastrull och sjud i cirka 5 minuter till en gröt. Späd med mer vatten om det blir för tjockt.
  4. Servera gröten med den bakade frukten, mjölk, vegetabiliskt mjölkdryck eller en klick yoghurt.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept