Bovetegröt med bakad frukt
Bovete är en ört och passar den som inte tål gluten. Flingorna går fort att koka och det är ett alternativ till den vanliga havregrynsgröten. Att baka frukt är himmelskt gott och kan ätas varmt eller kallt.
4 st
35 min
Ingredienser
- 2 dl boveteflingor
- 4-5 dl vatten
- 1 krm salt
Bakad frukt
- 4-5 st plommon, delade och urkärnade
- 250 g blåröda vindruvor
Till servering
- Mjölk, vegetabilisk mjölkdryck eller yoghurt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg frukten i ett lager i en stor ugnssäker form och baka i ugnen tills det blir mjukt, cirka 20-25 minuter.
- Lägg gryn, vatten och salt i en kastrull och sjud i cirka 5 minuter till en gröt. Späd med mer vatten om det blir för tjockt.
- Servera gröten med den bakade frukten, mjölk, vegetabiliskt mjölkdryck eller en klick yoghurt.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept