Bondomelett med potatis och spenat

Bondomelett med potatis och spenat

Du kan använda förvällda nässlor eller kirskål till omeletten om du är intresserad av att plocka mat i naturen. En perfekt allt-i-ett-rätt som kan serveras som den är med bröd eller med till exempel lite rökt lax.

4 st
45 min

Ingredienser

  • 400 g potatis, skalad, kokt och skuren i grova bitar
  • 1 gul lök, skalad och skivad
  • oliv- eller rapsolja
  • 100 g babyspenat
  • 6 ägg
  • 1 dl vatten
  • ½ kruka dill
  • 2 krm salt och nymald svartpeppar

Till servering

  • 500 g kallrökt lax i tunna skivor
  • blandad sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stek löken försiktig i oljan i en stor panna tills den blir mjuk. Ta upp och lägg åt sidan.
  3. Stek potatisen i samma panna i lite mer olja tills den blir gyllene. Salta och peppra och lägg åt sidan.
  4. Stek sedan spenaten, lite i taget och låt den mjukna.
  5. Blanda allt i pannan och lägg det sedan i en smord ugnssäker form.
  6. Vispa ihop ägg och vatten och häll i formen.
  7. Grädda mitt i ugnen cirka 20-25 minuter tills omeletten stelnat. Toppa med dillkvistar när den svalnat lite.
  8. Servera med rökt lax och sallad.

Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept