Bönburgare med pico di gallo, avokado och ägg
De här bönburgarna är godare än traditionella med kött. Mycket smak och kladd. Precis som en burgare ska vara.
4 st
45 min
Ingredienser
- 2 burkar svarta bönor, (à 400 g)
- ½ gul lök, skalad och hackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
- 1 ägg
- 2 tsk mald spiskummin
- ½ dl potatismjöl
- 2 msk bbq-sås, rökig
- 1/2 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
- Olivolja till stekning
Pico de gallo
- 4-5 stora plommontomater, finhackade
- ½ gul lök, skalad och finhackad
- ½-1 chili, delad, urkärnad och finhackad
- 1 kruka färsk koriander, hackad
- Pressad saft av ½ lime
- 2 msk olivolja
- 1 krm strösocker
- 1/2 krm salt
Till servering
- 4 hamburgerbröd, gärna hembakta, se receptarkivet
- 4 tsk majonnäs, hemgjord eller färdigköpt
- 4 blad grönsallat
- 1 avokado, skalad, urkärnad och i skivor
- 4 ägg, stekta
- Ev srirachasås (asiatisk chilisås, finns i välsorterad butik)
Gör så här
- Häll av bönorna i ett durkslag och skölj dem.
- Lägg dem i matberedare.
- Tillsätt lök och vitlök.
- Knäck i ägget och tillsätt spiskummin.
- Kör till en grov smet och låt gärna några bönor vara hela.
- Blanda i potatismjölet, bbq-såsen, salt och peppar.
- Forma till 4 biffar med blöta händer och lägg på en blöt skärbräda.
- Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och stek cirka 2 minuter på varje sida.
- Blanda alla ingredienser till pico di gallon. Ställ åt sidan.
- Dela och rosta bröden lätt.
- Lägg en klick majonnäs på underdelen av bröden. Lägg på sallat, burgare, avokado, pico de gallo och stekt ägg. Toppa ev med lite srirachasås.
- Lägg på överdelen av bröden och servera.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept