Bönburgare med pico di gallo, avokado och ägg

Bönburgare med tillbehör serverat på en tallrik.

De här bönburgarna är godare än traditionella med kött. Mycket smak och kladd. Precis som en burgare ska vara.

4 st
45 min

Ingredienser

  • 2 burkar svarta bönor, (à 400 g)
  • ½ gul lök, skalad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
  • 1 ägg
  • 2 tsk mald spiskummin
  • ½ dl potatismjöl
  • 2 msk bbq-sås, rökig
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
  • Olivolja till stekning

Pico de gallo

  • 4-5 stora plommontomater, finhackade
  • ½ gul lök, skalad och finhackad
  • ½-1 chili, delad, urkärnad och finhackad
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • Pressad saft av ½ lime
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm strösocker
  • 1 krm salt

Till servering

  • 4 hamburgerbröd, gärna hembakta, se receptarkivet
  • 4 tsk majonnäs, hemgjord eller färdigköpt
  • 4 blad grönsallat
  • 1 avokado, skalad, urkärnad och i skivor
  • 4 ägg, stekta
  • Ev srirachasås (asiatisk chilisås, finns i välsorterad butik)

Gör så här

  1. Häll av bönorna i ett durkslag och skölj dem.
  2. Lägg dem i matberedare.
  3. Tillsätt lök och vitlök.
  4. Knäck i ägget och tillsätt spiskummin.
  5. Kör till en grov smet och låt gärna några bönor vara hela.
  6. Blanda i potatismjölet, bbq-såsen, salt och peppar.
  7. Forma till 4 biffar med blöta händer och lägg på en blöt skärbräda.
  8. Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och stek cirka 2 minuter på varje sida.
  9. Blanda alla ingredienser till pico di gallon. Ställ åt sidan.
  10. Dela och rosta bröden lätt.
  11. Lägg en klick majonnäs på underdelen av bröden. Lägg på sallat, burgare, avokado, pico de gallo och stekt ägg. Toppa ev med lite srirachasås.
  12. Lägg på överdelen av bröden och servera.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept