Bärpaj med deg gjord på rapsolja
Visst kan man baka med rapsolja! Här har vi gjort en blåbärspaj på frysta blåbär, men du kan alika gärna använda jordgubbar, hallon eller andra bär i säsong.
6 st
30 min
Ingredienser
- 2 dl havregryn
- 1 dl grahamsmjöl
- 1 tsk nystött kardemumma (eller färdigmald)
- 3 msk strösocker
- 1/2 krm salt
- 1/2 dl rapsolja
- 1 ägg
Fyllning
- 250 g blåbär eller andra bär
- 1 dl strösocker
- 3 msk potatismjöl
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en stor skål.
- Häll i olja och ägg och blanda till en smulig deg.
- Blanda bär, socker och potatismjöl och bred ut i en mellanstor pajform.
- Strö smuldegen över och grädda i cirka 15 minuter tills degen får fin färg.
- Servera gärna med en klick vaniljglass till.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept