Bakad apelsinmarinerad frukt med vaniljglass
Vilken härlig höstdessert. Har du inte plommon eller fikon använd päron eller äpplen eller vad du har tillgång till för tillfället. Tiden i ugnen kan variera beroende på frukt.
4 st
35 min
Ingredienser
- 4 plommon
- 2 fikon
- 1 dl vindruvor
- olja till formen
Marinad
- 1 tvättad ekologisk apelsin, finvrivet skal + saft
- 1 urskrapad vaniljstång, alt 1 krm äkta vaniljpulver
- 1 msk flytande honung
Till servering
- 2-3 dl vaniljglass, prova gärna tofuglass
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela och kärna ur plommonen.
- Dela fikonen i klyftor och lägg frukten och druvorna i ett lager i 4 smord portionsformar eller en stor ugnsform.
- Baka i ugnen i cirka 25 minuter tills frukten är mjuk.
- Blanda skal- och saft från apelsinen med fröna från vaniljstången och honungen och häll det över när du tagit ut frukten från ugnen.
- Servera med en liten klick vaniljglass.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept