Ärtsoppa

Ärtsoppa

Med lite planering är det värt att laga den här goda klassikern. Gör en stor sats och frys in hälften.

10 st
105 min

Ingredienser

  • 500 g gula ärtor
  • 2 l grönsaksbuljong
  • 3 morötter, skalade och skivade
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt

Till servering

  • stark senap
  • torkad timjan och gärna mejram
  • ev färsk timjan till dekoration
  • knäckebröd och mager ost

Gör så här

  1. Skölj ärtorna i en sil.
  2. Lägg dem i en stor skål och häll på ordentligt med vatten så det täcker väl. Låt stå över natten eller 8 timmar.
  3. Skölj ärtorna.
  4. Lägg dem i en stor gryta och häll på buljongen.
  5. Lägg i lagerblad, timjan och salt och låt det sjuda på svag värme utan lock i cirka 1 ½ timme beroende på vilken tjocklek man vill ha på soppan.
  6. Lägg i morötterna när cirka 15 minuter återstår.
  7. Bjud senap, torkad timjan och gärna mejram till.
  8. Knäckemacka med god mager ost är gott till.

Ärtorna behöver blötläggas i 8 timmar så det passar fint att lägga dem i blöt över natten.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept