Ärtsoppa
Med lite planering är det värt att laga den här goda klassikern. Gör en stor sats och frys in hälften.
10 st
105 min
Ingredienser
- 500 g gula ärtor
- 2 l grönsaksbuljong
- 3 morötter, skalade och skivade
- 2 lagerblad
- 2 tsk torkad timjan
- 1 tsk salt
Till servering
- stark senap
- torkad timjan och gärna mejram
- ev färsk timjan till dekoration
- knäckebröd och mager ost
Gör så här
- Skölj ärtorna i en sil.
- Lägg dem i en stor skål och häll på ordentligt med vatten så det täcker väl. Låt stå över natten eller 8 timmar.
- Skölj ärtorna.
- Lägg dem i en stor gryta och häll på buljongen.
- Lägg i lagerblad, timjan och salt och låt det sjuda på svag värme utan lock i cirka 1 ½ timme beroende på vilken tjocklek man vill ha på soppan.
- Lägg i morötterna när cirka 15 minuter återstår.
- Bjud senap, torkad timjan och gärna mejram till.
- Knäckemacka med god mager ost är gott till.
Ärtorna behöver blötläggas i 8 timmar så det passar fint att lägga dem i blöt över natten.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept