Ärtsoppa

Ärtsoppa

Med lite planering är det värt att laga den här goda klassikern. Gör en stor sats och frys in hälften.

10 st
105 min

Ingredienser

  • 500 g gula ärtor
  • 2 l grönsaksbuljong
  • 3 morötter, skalade och skivade
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt

Till servering

  • stark senap
  • torkad timjan och gärna mejram
  • ev färsk timjan till dekoration
  • knäckebröd och mager ost

Gör så här

  1. Skölj ärtorna i en sil.
  2. Lägg dem i en stor skål och häll på ordentligt med vatten så det täcker väl. Låt stå över natten eller 8 timmar.
  3. Skölj ärtorna.
  4. Lägg dem i en stor gryta och häll på buljongen.
  5. Lägg i lagerblad, timjan och salt och låt det sjuda på svag värme utan lock i cirka 1 ½ timme beroende på vilken tjocklek man vill ha på soppan.
  6. Lägg i morötterna när cirka 15 minuter återstår.
  7. Bjud senap, torkad timjan och gärna mejram till.
  8. Knäckemacka med god mager ost är gott till.

Ärtorna behöver blötläggas i 8 timmar så det passar fint att lägga dem i blöt över natten.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept