Äppelpannkaka med lingonkeso

Äppelpannkaka i en form.

God ugnspannkaka som passar bra efter en soppa eller sallad. Men också till frukost eller som mellanmål.

4 st
60 min

Ingredienser

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl kruskakli (kan uteslutas)
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2-3 äpplen, urkärnade och klyftade
  • 1 gul lök, skalad och skivad
  • 1 msk rapsolja till stekning

Till servering

  • Lingonkeso och rårivna morötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnssäker form (ca 25×35 cm) väl.
  3. Rör ihop mjöl med kruskakli och salt. Tillsätt mjölken lite i taget och vispa till en klumpfri smet.
  4. Vispa i äggen.
  5. Stek äpplen och lök hastigt i oljan i en stor panna.
  6. Häll smeten i formen. Fördela äpplen och lök på smeten.
  7. Grädda pannkakan mitt i ugnen i 35-40 minuter.
  8. Servera med lingonkeso och rårivna morötter.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept