Äppelkaka med kanel och kardemumma

Äppelkaka med kanel och kardemumma

Gör en god äppelkaka med både kanel och kardemumma.

10 st
50 min

Ingredienser

  • 150 g rumstempererat matfett med bra fettkvalitet, t ex ett Nyckelhålsmärkt matfett med 70% – 80% fett
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl fullkornsvetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk malen kanel
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 2-3 äpplen, klyftade
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ½ dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
  3. Vispa fett och socker fluffigt med elvisp.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
  6. Blanda äppelklyftorna med kryddorna och sockret. Lägg äppelklyftorna i ett fint mönster på smeten.
  7. Grädda mitt i ugnen cirka 30 – 35 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
  8. Låt kakan svalna.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept