Äppelkaka med citron, pinjenötter och russin
Citron, pinjenötter och russin ger spännande smak till denna äppelkaka.
8 st
75 min
Ingredienser
- 2 ägg
- 1 ½ dl rörsocker
- 1 ½ dl solrosolja
- 1 dl mjölk
- 1 citron, rivet skal
- 1 tsk vaniljpulver
- 3 dl vetemjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- 1 dl blonda russin, alt vanliga russin
- 3 äpplen i klyftor
- ½ dl pinjekärnor
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Olja och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke.
- Blanda oljan med mjölken och tillsätt det tillsammans med citronskal och vaniljpulver. Rör samman mjöl och bakpulver med russinen i en separat skål och blanda sedan ner det i äggsmeten. Rör till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över pinjekärnorna.
- Grädda mitt i ugnen 50-60 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
- Låt kakan svalna innan du tar loss kanten.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept