Äppelkaka med citron, pinjenötter och russin

Äppelkaka med citron, pinjenötter och russin

Citron, pinjenötter och russin ger spännande smak till denna äppelkaka.

8 st
75 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 ½ dl rörsocker
  • 1 ½ dl solrosolja
  • 1 dl mjölk
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 dl blonda russin, alt vanliga russin
  • 3 äpplen i klyftor
  • ½ dl pinjekärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Olja och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke.
  4. Blanda oljan med mjölken och tillsätt det tillsammans med citronskal och vaniljpulver. Rör samman mjöl och bakpulver med russinen i en separat skål och blanda sedan ner det i äggsmeten. Rör till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över pinjekärnorna.
  6. Grädda mitt i ugnen 50-60 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
  7. Låt kakan svalna innan du tar loss kanten.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept