Äppelkaka med citron, pinjenötter och russin

Äppelkaka med citron, pinjenötter och russin

Citron, pinjenötter och russin ger spännande smak till denna äppelkaka.

8 st
75 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 ½ dl rörsocker
  • 1 ½ dl solrosolja
  • 1 dl mjölk
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 dl blonda russin, alt vanliga russin
  • 3 äpplen i klyftor
  • ½ dl pinjekärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Olja och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke.
  4. Blanda oljan med mjölken och tillsätt det tillsammans med citronskal och vaniljpulver. Rör samman mjöl och bakpulver med russinen i en separat skål och blanda sedan ner det i äggsmeten. Rör till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över pinjekärnorna.
  6. Grädda mitt i ugnen 50-60 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
  7. Låt kakan svalna innan du tar loss kanten.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept