Apelsingriljerad kalkonstek med krämig grönkål

Ett saftigt alternativ till traditionell julskinka. Kalkon är lite lättare julmat och passar utmärkt till den krämiga grönkålen.
Ingredienser
- 1 kalkonstek (800 g)
- 1 msk oliv- eller rapsolja
- 2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Griljering
- 1 äggula
- 3 msk grovkorning osötad senap
- 1 ekogisk apelsin, finrivet skal
- 2 tsk torkad rosmarin
- 2 msk ströbröd
Krämig grönkål
- 200 g grönkål, mittsträng borttagen och bladen grovstrimlade
- 1 gul lök, skalad och hackad
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 2 ½ dl växtbaserad gräddersättning, t ex av havre
- 1 msk fransk osötad senap
- 2 msk rostad flisad eller flagad mandel
- 2 krm salt och svartpeppar efter smak
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn kalkonsteken hastigt runtom så att den får lite färg. Salta och peppra.
- Lägg steken i en ugnssäker form och låt den gå klart i mitten av ugnen. När innertemperaturen är 75 grader är det klart. Det tar cirka 1 timme. Ta ut och låt köttet vila.
- Höj ugnsvärmen till 250 grader.
- Vispa upp äggulan till griljeringen och blanda med senap, apelsinskal, rosmarin och ströbröd.
- Bred det över köttet och griljera i mitten av ugnen cirka 5 minuter.
- Stek löken glansig utan att den tar färg i lite olja i en panna.
- Tillsätt strimlad gr önkål och stek den mjuk några minuter.
- Häll i gräddersättning och senap och låt det sjuda så vätskan kokar ner och ”binder” kålen.
- Smaka av med salt och peppar och toppa med rostad mandel. Servera till den apelsingriljerade kalkonsteken.
Innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept