Apelsin-rosmarinkyckling

Apelsin-rosmarinkyckling

Apelsin och rosmarin är en härliga ingredienser i medelhavsmat. Bjud rostad potatis, ris eller gryn och massor med grönt till denna rätt med kyckling. Passar som familjemat åt hela familjen.

4 st
50 min

Ingredienser

  • 1 kg kycklingdelar med ben, t ex klubbor, lår
  • 2 apelsiner, gärna blodapelsiner
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt + nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • rostad potatis, ris eller gryn
  • gröna grönsaker, t ex en blandning av kokt broccoli, stekt spenat, edamamebönor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Riv skalet från en av apelsinerna och lägg åt sidan.
  3. Skala vitlöksklyftorna och repa av bladen från hälften av rosmarinen. Lägg det på en stor skärbräda tillsammans med saltet och apelsinskalet. Hacka samman allt så det blir ett härligt doftande strössel.
  4. Gnid in kycklingdelarna med strösslet och lägg i en ugnsform. Kläm över saften från apelsinen du rev skalet från.
  5. Skär den andra apelsinen i klyftor och peta ner mellan kycklingdelarna. Ringla över lite olja och peppra ordentligt.
  6. Ställ in i mitten av ugnen cirka 25-30 minuter. Skär i den tjockaste delen på kycklingen, köttet ska inte vara rött och klar köttsaft ska sippra ut. Då är den färdig.
  7. Garnera med färska rosmarinkvistar, servera med ditt val av tillbehör och massor med grönsaker.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept