Apelsin- och linssallad med kyckling
En sallad med kyckling och linser att bli mätt på. Puy- eller belugalinser kräver lite längre tillagningstid men blir fasta och spänstiga. Mycket goda i sallader. En sallad som känns mycket medelhavsmat!
Ingredienser
- 2 dl svarta puylinser, alt belugalinser
- 1 stor avokado, skalad och skivad
- 1 apelsin, skalad och skivad
- 1 grape, skalad och skivad
- 1 rödlök tunt skivad
- 1 chili, delad, urkärnad och hackad
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Senapsvinägrett
- 1 tsk grov osötad senap
- 2 msk pressad apelsin
- 1/2 dl god olivolja
Till servering
- 2 stora tunna kycklingfiléer
- raps- eller olivolja till stekning
- 2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
- färsk koriander eller bladpersilja
Gör så här
- Koka linserna enligt förpackningen och låt de rinna av genom en sil.
- Lägg linserna i en bunke.
- Blanda ihop vinägretten och rör i de ännu varma linserna.
- Lägg dem på ett stort vackert fat och arrangera avokado, apelsin, grape och rödlök ovanpå. Strössla över chilin. Salta och peppra.
- Stek kycklingbrösten enligt förpackningen på båda sidor tills de är genomstekta. Skär med en kniv tjockaste delen, om klar köttsaft sipprar ur är de färdiga. Salta och peppra.
- Skär upp dem i tunna skivor och arrangera ovanpå salladen.
- Toppa med koriander eller bladpersilja.
Apelsiner, citroner m m innehåller förutom rikligt med C-vitamin bl a naringin som sänker kolesterolnivåer, är antiinflammatoriskt och har antioxidant effekt.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept