Ängamat
Sommarsoppa som smakar ljuvligt med knäckebröd och mager ost.
4 st
25 min
Ingredienser
- 2 msk rapsolja
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl varm grönsaksbuljong
- 4 dl mellanmjölk eller växtbaserat alternativ, t ex havredryck
- 2 dl mellangrädde eller växtbaserat gräddalternativ
- 1/2 tsk salt och nymald svart- eller vitpeppar
Grönsaker
- 3 morötter, skalade och tunt skivade
- 2 dl frysta ärtor
- ½ blomkålshuvud, i små buketter
- 20 cm purjolök, strimlad tvärsöver
- 150 g sockerärtor
Dekoration
- hackad persilja
Gör så här
- Hetta upp oljan i en stor gryta och vispa ut mjölet i det tillsammans med lite av buljongen. Fortsätt att späda med buljongen och vispa kraftigt. Låt det sjuda ett par minuter.
- Tillsätt mjölken och grädden under vispning och låt det koka upp.
- Lägg i alla grönsaker utom sockerärtorna och låt det sjuda 10 minuter.
- Lägg i sockerärtorna och låt det sjuda ytterligare två minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept