Ängamat

Ängamat

Sommarsoppa som smakar ljuvligt med knäckebröd och mager ost.

4 st
25 min

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl varm grönsaksbuljong
  • 4 dl mellanmjölk eller växtbaserat alternativ, t ex havredryck
  • 2 dl mellangrädde eller växtbaserat gräddalternativ
  • 1/2 tsk salt och nymald svart- eller vitpeppar

Grönsaker

  • 3 morötter, skalade och tunt skivade
  • 2 dl frysta ärtor
  • ½ blomkålshuvud, i små buketter
  • 20 cm purjolök, strimlad tvärsöver
  • 150 g sockerärtor

Dekoration

  • hackad persilja

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en stor gryta och vispa ut mjölet i det tillsammans med lite av buljongen. Fortsätt att späda med buljongen och vispa kraftigt. Låt det sjuda ett par minuter.
  2. Tillsätt mjölken och grädden under vispning och låt det koka upp.
  3. Lägg i alla grönsaker utom sockerärtorna och låt det sjuda 10 minuter.
  4. Lägg i sockerärtorna och låt det sjuda ytterligare två minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept