De blir äldre med hälsan i behåll

Motion, ett rikt socialt liv och ordentlig, lagad mat varje dag. Det är några av huvudingredienserna i Ann-Marie och Ove Gustafssons recept på ett friskt åldrande. Och Ove har precis fyllt 80 år.

Äldre par i träningskläder håller om varandra

Ann-Marie och Oves bästa hälsotips

  • Kom ut och rör på dig lite varje dag.

  • Lämna bilen hemma om den inte är absolut nödvändig.

  • Promenera eller åk kollektivt i stället och få motion. 

  • Bli inte bilberoende. Du kanske inte kan köra bil hela livet.

  • Försök hitta lustfyllda aktiviteter som motiverar dig, till exempel spännande upptäckarpromenader eller gruppträning till musik.

I vardagsrummet hemma hos Ann-Marie och Ove hänger ännu två stora guldballonger i form av siffrorna 8 och 0. De har blivit kvar efter Oves 80-årsfirande för någon vecka sedan.

– Vi hade många gäster. Det var roligt men nu är det allt skönt att det är vanlig vardag igen. Förra veckan hann jag inte med att promenera och träna som jag brukar, säger Ann-Marie.Både hon och Ove har alltid levt ett aktivt liv och i stort sett hållit sig friska och rörliga. I somras deltog till exempel Ann-Marie i Tjejmilen för trettiofemte gången.– Jag har sprungit loppet varje år sedan starten 1984. I år fick jag gå eftersom jag haft lite problem med min höft men det tog ändå bara sex, sju minuter längre än vanligt.

Ann-Marie, som hunnit fylla 77, går också på gympa och zumba varje vecka. Till det kommer långpromenader med väninnorna och, inte minst, den viktiga vardagsmotionen.– Jag måste ut och röra på mig varje dag för annars mår jag inte bra. Gympan har jag gått på i 30 år. Det är jätteviktigt att hålla i goda vanor och aldrig lägga av. Gör man det kan det bli svårt att komma igen.

Aktiv livsstil har gett många vänner

Både Ann-Marie och Ove har ägnat sig mycket åt friluftsliv och utomhusträning genom åren. Det har varit ett sätt att hålla sig i form men också gett mycket socialt. Under långa cykelturer, vandringsresor och skidutflykter finns gott om möjligheter till umgänge.– Det är kul, man träffar alltid likasinnade att prata med och det är också viktigt för välbefinnandet, säger Ove.

I hela sitt liv har han hållit på med olika idrotter, från ishockey till cykling, löpning och längdskidåkning. Ett tag, när han jobbade inne i centrala Stockholm, brukade han springa de 18 kilometrarna hem till Sollentuna på fredagarna.– Det är väldigt nyttigt för både kropp och själ. Man rensar hjärnan och blir lugnare.Löpning är ett bra sätt att mota stress, menar han.

Slutade springa efter ny hjärtklaff

För ett par år sedan beslöt läkarna att Ove behövde en ny hjärtklaff på grund av ett blåsljud. Allt gick bra, men efter operationen fick han lägga löparskorna på hyllan. Han medger också att han blivit lite mer stillasittande än vad han egentligen borde.

– Ingen läkare i dag säger att man ska gå hem och lägga sig för att bli frisk. Man måste röra på sig om man ska återhämta sig och behålla sina muskler, säger Ann-Marie och tittar på Ove.– Jo, man blir ju degig om man bara sitter hemma. Jag försöker i alla fall promenera en del, till exempel om jag ska till frisören eller affären, säger Ove och lägger till att han hoppas kunna åka långfärdsskridskor till vintern.

På 80-talet började Ann-Marie med gympa, ledd av livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius. Gympan går hon fortfarande på varje torsdag.– Ja, den är helig! säger Ann-Marie.

Mer vegetariskt – mindre fett och socker

Det var också Mai-Lis som fick Ove att delta i hjärt-kärlpreventionsprogrammet En hjärtesak 1987. Han var frisk och motionerade redan mycket, men kolesterolet låg lite högt. 

– I min grupp fick vi gå på föreläsningar om mat och motion och även på ett antal hälsokontroller. Jag var med för att bidra till forskningen och hjälpa andra. Och det var bra att träffa en dietist och få kostråd.

Dietisten tyckte att Ove skulle äta mindre fett och socker. Hon föreslog också att han skulle öka intaget av grönsaker. Ann-Marie, som börjat äta övervägande vegetariskt när hon fick ledbesvär på 80-talet, kunde inte annat än instämma och heja på. Ove ändrade sina matvanor och fick ordning på kolesterolet. Numera äter även han mest växtbaserad mat och fisk.

– Man blir inte så tung och dåsig av vegetarisk mat. Det känns bättre i kroppen helt enkelt, tycker Ove.– Vi äter heller inte mycket smörgås, fikabröd och snacks, utan det är riktig mat som gäller. När vi skulle handla chips till Oves 80-årsfirande visste jag inte vad vi skulle köpa för sort eftersom vi inte äter sådant själva, säger Ann-Marie.

Själv upplever hon inte att hon offrar något genom att hoppa över kanelbullar och kvällsmackor. Att äta sunt och orka ha ett fysiskt aktivt liv ger betydligt mer livskvalitet.– Det är inget fel med att lösa korsord och se på tv, men man måste röra på sig också. Jag har alltid hållit i gång och mått bra av det. Man kan säga att jag är en dålig kund på vårdcentralen! säger Ann-Marie.

Mai-Lis Hellénius utomhus i en trappa

Vardagsmotion

Att dammsuga huset, jobba i trädgården, välja trappan framför hissen gör stor skillnad i längden, större skillnad än att gympa ett par gånger i veckan och vara stilla resten av tiden.

All rörelse räknas