Så minskar du risken för hjärtproblem – med olivolja

Kvinna håller sig för bröstet. Olivolja i en karaff.

Publicerad: 2023-06-16 | Uppdaterad: 2023-06-16

Fett är inte farligt – kroppen behöver faktiskt en viss del fett för att fungera ordentligt. Däremot är det skillnad på olika typer av fett. Och vilken typ som är den bästa orsakar ofta heta diskussioner i köket. Som tur har forskningen ett tydligt svar.

Alla fetter är kaloririka men vi behöver byta från onyttiga till nyttiga fetter. Det mättade fettet är mindre nyttigt och finns i exempelvis smör, palmolja och kokosolja. Forskning visar tydligt att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar när en del av det mättade fettet byts ut mot omättade fetter som finns i oljor och mjuka matfetter.

En enkel tumregel för att välja rätt 

En tumregel är att välja flytande fett, som olja eller flytande matfett när du bakar och lagar mat. Man skiljer mellan mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Att ersätta en del av det mättade fettet i maten med omättat fett kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. På smörgåsen är det bra att använda Nyckelhålsmärkta varianter som innehåller nyttigt fett.

En av kökets mest långlivade myter

Fett i lagom mängd är alltså inte farligt, kroppen behöver en viss mängd fett för att fungera ordentligt. Men det är skillnad på olika typer av fett. Olivolja är rik på enkelomättade fetter som är en nyttig typ av fett och bra för fettbalansen i kroppen. Det kan i sin tur förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. 

En av kökets mest långlivade myter är att man inte kan steka i olivolja. Det stämmer inte. Olivolja är ett mycket bra, nyttigt och gott alternativ som passar utmärkt även i stekpannan. Dessutom är olivolja en bra källa till viktiga fettsyror som omega 3 och omega 6. Den innehåller även antioxidanter som till exempel polyfenoler, vilka motverkar att olivoljan härsknar. 

Medelhavsmat med mycket olivolja minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar 

Studier visar att traditionell medelhavsmat med mycket olivolja eller nötter och mandel kan förebygga hjärt-kärlsjukdom i form av hjärtinfarkt och stroke hos riskindivider. Det finns också indikationer på att medelhavsmaten minskar risken för många andra vanliga folkhälsosjukdomar som bröstcancer, diabetes, depression och demens. 

Stöd forskningen med en gåva

Tillsammans gör vi det möjligt för forskarna att skapa nya genombrott som räddar liv och minskar lidandet.

Välj belopp

Källor

Råd om matfetter

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/matfetter---rad