SCAPIS: forskning för framtiden

Jakten på placken som orsakar hjärtinfarkt och stroke

  • Varje timme drabbas i snitt tre personer av hjärtinfarkt i Sverige

  • Varje dygn drabbas i snitt 70 personer av stroke i Sverige

  • Mål: att hitta och behandla riskpersoner innan de blir sjuka

  • Forskningen är i stort behov av pengar

Orsaken till de flesta fall av hjärtsjukdom är åderförkalkning av blodkärlen, som kan ses som tillväxt av kärlväggen, ”plack”. Ett stort fokus inom SCAPIS är att försöka hitta de farliga placken i tid, innan de orsakar sjukdomar som hjärtinfarkt eller stroke.

Om SCAPIS

SCAPIS är en världsunik forskningsstudie som pågår här i Sverige. Inom ramarna för studien har forskare i hela landet gjort gemensam sak för att bekämpa vår tids största folksjukdomar i hjärta, kärl och lungor. 30 000 svenskar har genomgått omfattande hälsoundersökningar och allt insamlat material har resulterat i världens djupaste data-, bild- och biobank. En fantastisk forskningsresurs för forskare att skapa kunskap för en bättre folkhälsa.

Hjärt-Lungfondens armband

Bli månadsgivare – gör en insats som består

Forskning är lösningen men saknar pengar. Vi är många som stödjer kampen mot våra största folksjukdomar men vi behöver bli fler. Just nu får du som väljer att bli månadsgivare ett armband som välkomstpresent.

Bli månadsgivare nu
Ikon stroke

Om stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området.

Lär dig mer om stroke
Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt