Mormor och mamma dog i KOL

Inom loppet av fem år avled Marie Munthers mormor och mamma. Båda drabbades av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Kvinna i rutig blus med träd i bakgrunden

Fakta

  • Namn: Marie Munther

  • Familj: Sambo, pappa och lillebror

  • Bor: Enskede, Stockholm

  • Sysselsättning: Praktiserar på ett dagcenter för pensionärer och stortrivs

Uppdaterad 5 januari 2023

Marie Munther ställer fram två inramade fotografier på bordet. Den ena bilden visar hennes mormor Eira, en finklädd äldre dam med till synes nylagt hår som ler mjukt mot fotografen. På den andra syns Maries mamma Maritha, fångad i ögonblicket och man ser omedelbart att det är en vacker och energisk kvinna i sina bästa år.

I dag är båda borta. Mormor Eira blev 73 år och mamma Maritha bara 53. De avled i sviterna av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. I de allra flesta fall är det rökning som ligger bakom sjukdomen, och så var fallet för dessa kvinnor. Mormor Eira började röka i 40-årsåldern. Mamma Maritha när hon bara var 10.

Jag tror att mamma hade levt i dag om hon hade slutat röka när hon fick diagnosen, säger Marie.

– Jag tror att mamma hade levt i dag om hon hade slutat röka när hon fick diagnosen, säger Marie.

Tungt att förlora två anhöriga

Att förlora två viktiga kvinnor i ens liv inom loppet av fem år var tungt för Marie.

– Mamma lämnade ett stort hål i mitt hjärta när hon gick bort. Den första tiden levde jag i en bubbla och kände ingenting. Sedan gick jag i terapi och jag startade en blogg. Jag hade ett enormt behov av att prata av mig, och i dag kan jag önska att jag hade varit med i en grupp för personer som har förlorat anhöriga i KOL, berättar hon.

Sjukdomstiden – en svår tid

När hon tänker tillbaka på sjukdomstiden var även den en svår tid. Mormor blev sjuk och avled först. Och när mamma Maritha fick sin diagnos visste Marie redan vad som komma skulle i takt med att hennes mammas hälsa försämrades.

Först blev hostan mer ihållande, sedan kände Maritha sig andfådd och orkade inte lika mycket som förr, därefter blev det allt svårare att andas och slutligen var lungkapaciteten så dålig att hon var beroende av syrgas och så orkeslös att hon fick näring via sond.

Det mest plågsamma var att varken mormor eller mamma förmådde sluta röka trots diagnosen, trots att de led.

Chanserna förbättras om man slutar röka

– Läkarna förklarade att om man slutar röka utvecklas sjukdomen inte på samma sätt. De skador som redan finns i lungorna vid KOL kan inte repareras, men framtidsutsikterna ser åtminstone bättre ut. Det finns mediciner som kan hjälpa. Men mormor slutade aldrig utan tog i princip sitt sista bloss på dödsbädden.

Slutade röka ett halvår innan hon avled

– Mormor låg som en liten fågelunge i sjukhussängen och kippade efter andan. Ändå hittade mamma aldrig något "bra tillfälle" att sluta röka.

Maries mamma gjorde något enstaka försök att fimpa, men slutade definitivt först ett halvår innan hon avled. Då hade hon legat på intensivvårdsavdelning och redan snuddat vid döden. Hennes lungkapacitet var oerhört låg och hon var i ständigt behov av syrgas.

Kände sig maktlös mot cigaretterna

– Som anhörig var det otroligt jobbigt att inte kunna göra något. Jag var helt maktlös mot cigaretterna. Jag var ofta arg och ville helst skrika åt henne att sluta röka.

Marie själv vet att det går. Hon fimpade sin sista cigarett 1997 efter sex års rökning. Hon var medveten om att i princip alla i hennes släkt har dåliga lungor, inte minst mormor Eira som hade astma.

Gratis spirometriundersökningar

I dag ser Marie till att regelbundet undersöka sin lungkapacitet, främst på vårdcentralen men hon har även passat på vid de tillfällen Hjärt-Lungfonden har erbjudit gratis spirometriundersökningar.

– Min lungkapacitet är okej, inte fantastisk, men bra. Det är skönt att veta, säger hon.

Behöver du hjälp med att sluta röka?

Ring Sluta röka-linjen på telefon 020-84 00 00 eller gå in på www.slutarokalinjen.se

Illustration av lungor som drabbats av KOL

Lär dig mer om KOL

Symtomen på KOL kommer smygande och misstas inledningsvis ofta för förkylning och ”normal rökhosta”. Lär dig mer om KOL.

KOL – Symtom och riskfaktorer
Par i dämpad belysning

För närstående och anhöriga

När någon närstående drabbas av en hjärt-, kärl- eller lungsjukdom dyker det ofta upp många frågor. Här har vi samlat information som kan vara till hjälp.

Om att vara närstående
Anders Blomberg

Varför drabbas personer med KOL lättare av hjärt-kärlsjukdom?

Vi vet att den som har KOL även lättare drabbas av hjärt-kärlsjukdom, men vi vet inte varför. Detta är något som Anders Blomberg vill ta reda på.

Stöd forskningen om KOL