Beyoncé hade ett hål i hjärtat

På en femårskontroll på barnavårdscentralen upptäckte en läkare att något inte stämde med Beyoncés hjärta. Trots att familjen varit på alla kontroller under åren hade man missat ett allvarligt hjärtfel.

Hela familjen Andersson tillbringar mycket tid på träningsläger i utlandet med mamma Isabellah Andersson, som är en av Sveriges bästa långdistanslöpare. Då och då kommer de hem till Vilshult i Blekinge där de bor.

Det var under en av de vistelserna i Sverige som det landade en kallelse till dottern Beyoncés femårskontroll i brevlådan. På undersökningen lyssnade läkaren på Beyoncés hjärta och upptäckte att något inte lät bra. Vid närmare undersökningar hittade man flera stora komplikationer.

-Det visade sig att Beyoncé hade ett hål mellan förmaken, en lungven som gick in i fel förmak och ett klaffel. För oss kändes det som en skänk från ovan att vi blev kallade till kontroll så att felet upptäcktes. Samtidigt blev vi väldigt besvikna över att man inte hade upptäckt något tidigare, berättar Beyoncés föräldrar.

För familjen var beskedet väldigt tungt att ta emot och det tog ganska lång tid att ta in. Många frågor hopade sig samtidigt som de var glada att hjärtfelet upptäckts innan något allvarligt hände.

-Vi kände också att det var tur att vi var i Sverige där det finns många duktiga barnhjärtläkare och vi blev väl mottagna av duktig personal på sjukhuset i Lund där Beyoncé sen blev opererad, säger Beyoncés pappa Lars.

Hopp om ett bra liv efter operationerna

Några månader efter att hjärtfelet hittats gjordes en första operation där man inte helt lyckades laga det man ville i hjärtat. Sommaren därpå gjordes en andra operation som gick bättre och idag mår Beyoncé mycket bra och är väldigt aktiv och älskar att röra sig. För att avlasta hjärtat får hon ta blodtryckssänkande medicin, men annars går livet på ungefär som vanligt berättar Isabellah.

-Vi pratar inte direkt med Beyoncé om hennes problem men hon är väldigt medveten om vad hon har gått igenom. Hon är en väldigt positiv tjej och undviker att se problem. Som det är nu vet vi inte så mycket om framtiden, men vi hoppas såklart att hon skall kunna få ett normalt liv och slippa krångel med sitt hjärta, men troligen kommer hon få gå på kontroller under lång tid framöver.

Se Beyoncé springa Hjärtebarnsloppet med sin mamma Isabellah Andersson (från SVT Sport 26 juni 2016)

Alla barnhjärtans månad 2016

Varje år föds 1 000 barn med hjärtfel. Det är tre barn varje dag. Februari är Alla barnhjärtans månad. Stöd vår insamling #tusenhjärtan för att alla barnhjärtan ska fortsätta slå!