William Spetz hoppas sprida medvetenhet kring KOL

Skådespelaren William Spetz mormor gav honom allt. I januari 2015 dog hon i hans armar i lungsjukdomen KOL. I sin hyllade föreställning låter William alla lära känna den kvinna han älskade.

William Spetz

Ålder: 21 år

Från: Umeå,
Gör: Skådespelare, komiker och programledare

Aktuell med: Den självbiografiska föreställningen ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” som hade premiär hösten 2016. Nu är han ute på sin tredje turné med showen i hela landet.

Sagt om föreställningen:

”William Spetz är inte rädd för känslor, och inte heller fysisk humor. Showen är på en gång sorglig och svettig. Och fylld av en fantastiskt fin närvaro.”

Svenska Dagbladet

Williams föräldrar var bara 19 och 22 år gamla när de fick honom. Så mormor Ulla, som bodde i samma lägenhetshus, blev tidigt en viktig person i Williams liv.

– Hon var en tredje förälder. Mina första minnen är när jag sitter i mormors kök och fikar. Hon gjorde mig sockerberoende, skrattar han.

De gjorde allt ihop. Hela somrarna tillbringade de tillsammans i hennes sommarhus på Fårö. William minns när han fick beskedet att hon drabbats av KOL. Hans mamma bad honom ta med en matlåda till mormodern.

– Mormor var född på 40-talet, en sådan kvinna som gjorde allt själv. Så det var verkligen konstigt för mig att jag skulle ta med den där lådan, men mamma berättade att hon hade KOL. På vägen till henne sökte jag på KOL på nätet. Det stod att sjukdomen kan leda till döden. Jag förväntade mig att hitta henne dödssjuk i sängen, säger han.

Men väl framme hos mormor möttes han av en pigg kvinna, som precis som vanligt for runt och höll på att fixa med en massa saker.

Sjukdomen förvärrades successivt. Ulla bjöd hela familjen på en resa till Mexiko, men någon gång efter resan blev hon sämre och till slut ville hon inte längre gå ut.

– Jag tror det handlade om ett stigma, att hon inte orkade leva upp till den hon brukade vara. Men trots det var hon alltid där för mig. Även när hon låg där och hade svårt att andas ville hon fortfarande prata och undrade vad jag ätit för mat i skolan, säger han.

”Väldigt lite information om lungsjukdomar”

Williams föreställning ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” är full av humor. Men William hoppas också att den sprider medvetenhet om KOL. Han vill bidra så gott han kan.

– Jag har sökt mycket information och det finns väldigt lite om lungsjukdomar. Därför är forskningen jätteviktig. Det är den som kan bidra till att fler barnbarn får ha sina morföräldrar kvar lite längre.

Och vad tror du mormor skulle sagt om hon visste att du gjort en föreställning om henne?

– Hon skulle ha sagt på bred dialekt: ”Inte ska du väl göra en förställning om mig, kan du inte prata om något annat?”. Men jag hoppas att hon hade gillat den och att den inte är för sorglig. Att göra föreställningen för sorglig hade liksom blivit fel, för hennes liv var allt annat än en sorgesaga.