”Pappas hjärtinfarkt inspirerade ett livslångt stöd till Hjärt-Lungfonden”

När Elisabeth Blomdahl var 10 år fick hennes pappa en hjärtinfarkt. Det ledde till att började hon började jobba som hjärt-och lungräddningsinstruktör vid sidan om jobbet som naprapat. Och nyligen bestämde hon sig för att skänka tio procent av sitt företags intäkter till Hjärt-Lungfonden.

Elisabeth tipsar

- Stor eller liten spelar ingen roll. Man måste inte vara ett jättestort bolag för att skänka pengar. Allt räknas.

- Skänk en summa per år, kanske en del av er vinst en viss månad, alternativt sätt av en summa per månad som en rutin. 

- Man kan kanske hoppa över julkorten och julklapparna till företagets kunder och medarbetare och i stället skänka samma summa till Hjärt-Lung-fonden?

- Starta en egen insamlingskampanj och få med dig dina kunder.

- Informera på din hemsida och i sociala medier om företagets engagemang. Det är inte skryt utan handlar om att få fler att få upp ögonen för att företag kan skänka pengar. 

- Se till att ha rätt kunskap i hjärt-lungräddning. Om ett hjärta slutar slå, vad gör du då?  

– Det hade just börjat skymma när jag kom upp på verandan och såg att mamma stod och pratade med pappa som satt i soffan och höll sig för bröstet. Han var kallsvettig och blicken var orolig. Bröstet värkte och jag såg verkligen hur ont han hade, minns Elisabeth Blomdahl som i dag har hunnit fylla 34 år.

Elisabeths pappa la sig ner för att vila men värken släppte inte. 

– Då sa mamma ”nu ringer jag en ambulans”. Jag blev jätterädd och sprang in till min farmor och farfar, som bodde i grannhuset. När jag berättade för dem att pappa hade ont i bröstet och att en ambulans var på väg skrek farmor rakt ut ”nej, nu har han fått en hjärtinfarkt!”.

Hjärtinfarkten blev en nystart

– Som tur var klarade sig pappa. Det var en liten infarkt i nedre delen av hjärtspetsen och han fick snabbt rätt vård. Men han blev kvar ett tag på sjukhus och fick sedan chansen att åka till ett rehabiliteringshem i en månad så mycket blev annorlunda därhemma.

Händelsen för 24 år sedan blev en nystart för Elisabeths då 35-åriga pappa som ändrade livsstil helt. Han började träna mer och stressa mindre. I dag är cykling hans stora intresse och Vättern­rundan är bara ett av loppen på meritlistan.

Utbildar företag och privatpersoner i hjärt-lungräddning

Även för Elisabeth har pappans hjärtinfarkt satt sina spår. I dag arbetar hon som hjärt-lungräddningsinstruktör parallellt med jobbet som naprapat i det egna företaget. Hon utbildar både företag och privatpersoner och är dessutom återförsäljare av hjärtstartare. 

– Hjärt-kärlsjukdom är en fråga som alltid har berört mig. Därför är det viktigt för mig att själv kunna hjärt-lungräddning, men också att lära ut det till andra. Det är en kunskap som alla borde ha.  

När Elisabeth i somras firade tio år som naprapat uppmärksammade
hon det på ett speciellt vis.

– I juni i år skänkte jag tio procent av vinsten i mitt företag till Hjärt-Lungfonden.

Nu vill hon uppmuntra andra företag att göra likadant. 

– Det spelar ingen roll om ni är ett stort eller litet företag. Även en mindre summa räknas. Det viktiga är att skänka en slant, för forskningen gör verkligen skillnad.