Släpp loss med Zumba för Hjärt-Lungfonden

Efter att Anna Björks mamma drabbats av en stroke startade hon Botkyrka Zumba Crew, som under sommaren drog in 10 000 kronor till Hjärt-Lungfondens forskning. ”Zumbaklasserna fortsätter förhoppningsvis under vintern”, säger hon.

För tre år sedan ringde Anna Björks telefon tidigt på morgonen och hon fick direkt en dålig magkänsla. Rösten på andra sidan luren berättade att hennes då 62 år gamla mamma drabbats av en stroke. Hon hade änglavakt, klarade sig med livet i behåll och har, utöver väldigt mycket hjärntrötthet, återhämtat sig bra. 

– Kort efter att det hade hänt tog jag mamma under armen och gick en kort promenad i sjukhuskorridoren. När hon fick syn på en affisch och ett ställ med några broschyrer från Hjärt-Lungfonden sa hon ”det här känns ju ännu viktigare nu”.

Jag kände precis likadant, berättar Anna Björk. Nu, ett par år senare driver hon och kollegan Munira Oduola Botkyrka Zumba Crew. Båda har förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom och nära anhöriga som har drabbats. 

– När jag berättade om min idé att hålla zumbaklasser till förmån för Hjärt-Lungfonden tvekade Munira inte en sekund, säger Anna. 

”Zumba för hjärtat” – en parksuccé

I sommar blev ”Zumba för hjärtat” verklighet. De fick låna Hågelbyparken dansbana i Tumba utan kostnad och arrangerade totalt fem träffar med runt 350 unika besökare. Instruktörerna arbetade ideellt och besökarna uppmanades att skänka pengar efter förmåga till insamlingen som i dag har genererat drygt 10 000 kronor till forskningen. 

– Insamlingen är inte stängd och vi vill fortsätta under det kallare halvåret, men det bygger lite på att vi kan få låna en lokal. Vi vill att alla intäkter ska gå till ändamålet.

Hade det inte varit för forskningen hade min mamma inte klarat sig. Zumba är fantastiskt kul och att få kombinera det med ett så viktigt ändamål känns stort, det är svårt att sätta ord på det. 

Här hittar du insamlingen Zumba för hjärtat

Följ Zumba för hjärtat på Facebook