Till minne av Ernesto Gutiérrez-Aranda

GE EN GÅVA
Insamlat hittills: 3 300 Kronor
Insamlingsmål: 5 000 Kr
66%

Om insamlingen

Till minne av Ernesto Gutiérrez-Aranda

Det är med stor sorg över att behöva berätta att Ernesto lämnat oss efter en tids sjukdom. Han blev 92 år gammal. Som politisk flykting kom Ernesto till Sverige 1979 med sin familj från Argentina. Tillsammans med sin fru Norma uppfostrade han fyra barn som idag har framgångsrika karriärer och familjer. Han var evigt tacksam för den möjlighet det fantastiska och fina landet Sverige gav honom och hans familj.

Som ordförande för Grafikernas fackförbund inom det argentinska LO var han respekterad av både politiken och näringslivet för sin förhandlingsförmåga som förbättrade levnadsvillkoren för medlemmarna. Förmågan att balansera pragmatiska överväganden med ideologiska målsättningar blev ett erkänt särdrag för Ernesto som kom att visa sig flera gånger under hans livsgärning i Argentina och Sverige.

Efter sin tid som facklig förtroendevald prövade Ernesto lyckan som småföretagare. Trots detta blev han föremål för den argentinska militärjuntans försök att fängsla och eliminera politiska meningsmotståndare under 70-talet. Det resulterade i att han, tillsammans med sin familj, blev tvungna att fly 1979 för att aldrig återvända till Argentina. Sverige blev istället deras nya hemland.

Väl i Sverige röstade Ernesto alltid på Socialdemokraterna, trots att han hyste en anarkistisk livsåskådning från sin far och farfar. Ännu en gång var detta ett uttryck för hans särdrag att balansera pragmatism med ideologi, att kunna se skillnad på vad man vill och vad som är möjligt att uppnå för stunden och att aldrig låta det bästa bli det godas fiende. 

Den sista månaden i Ernestos liv präglades av lungsjukdomen KOL som begränsade hans vardag. Trots svårigheterna som sjukdomen gav upphov till var han alltid vid gott mod, särskilt när han fick möjligheten att träffa släkt och vänner och få diskutera politik och samhällsutveckling över en kopp kaffe. Framförallt var han tacksam mot sin fru Norma och familjen som var där för honom fram till sin bortgång. 

Vi kommer alltid att minnas Ernesto med värme över hans otroliga generositet och vänlighet. Han gav mycket av sin tid till andra men krävde aldrig något tillbaka från någon. I sin sista stund var han ytterst mån över familjens väl. Han kommer alltid att vara älskad och saknad av oss.  

Med kärlek, tacksamhet och sorg

Familjen Gutiérrez-Aranda

P.S

Till Ernestos minne har vi startat en digital insamling till hjärt- och lungfondens arbete mot lungsjukdomar. Varje gåva ger forskarna ökade resurser och hopp för alla hjärt- och lungsjuka i Sverige.Om ni undrar över lämpligt gåvobelopp kontakta Göran Gutiérrez-Aranda på: goran.aranda@gmail.com

Swisha en gåva

Bidra till insamlingen genom att swisha direkt till 90 91 92 7. Ange enbart siffrorna 007299 som meddelande. Det kan ta upp till en dag innan gåvan visas. Som givare blir man anonym.

Hjälp Göran samla in mer till Hjärt-Lungfonden. Dela insamlingen med dina vänner!

Gåvor

Norma Aranda 1000 kr 2018-06-14
Erik Gutiérrez-aranda 500 kr 2018-05-09
Pulido Margarita 300 kr 2017-08-10
Visa fler
Ge en gåva

Fler egna insamlingar

Tillbaka till förstasidan

INSAMLINGSKONTO

  • Plusgiro 90 91 92-7

  • Bankgiro 909-1927

  • Swish 90 91 92 7

GÅVOSERVICE

KANSLI