Filippa föddes med ett komplext hjärtfel

Filippa mådde hur bra som helst, men när hon var två veckor gammal slutade hon plötsligt att äta. Då upptäcktes ett komplext hjärtfel. Högra kammaren var underutvecklad och hjärtat hade flera andra allvarliga fel. Den första operationen var tänkt att genomföras efter några dagar, men lungorna var i så dåligt skick att personalen tvingades avbryta, trots att Filippa redan låg sövd på operationsbordet.

Stöd livsviktig forskning

Lyckad första operation

Tre veckor senare kunde Filippa äntligen opereras. Läkarna satte bland annat in ett goretexrör, så att blodet skulle kunna passera till lungorna. Under Filippas första tre levnadsår opererades hon ytterligare två gånger. Idag är hon 8 år och överraskar sina föräldrar gång på gång.

-Vi trodde aldrig att hon skulle kunna spela bandy till exempel, berättar Filippas mamma Louise. Men det gör hon! Jag ställer bilen nära isen och när kompisarna pausar en gång så pausar Filippa 20 gånger. Efteråt bär jag henne till bilen.

Filippa har bara ett halvt hjärta

Ett friskt hjärta pumpar snabbare vid ansträngning, men Filippa saknar höger kammare och blodet rinner passivt till lungorna – oavsett om hon springer eller går. Man brukar säga ”halvt hjärta, halv kondition”. Filippa har inga reserver att ta av. Pang, så är orken slut. Föräldrarna bär henne ofta, eller kör henne i vagn fast att hon har vuxit ur den. I skolan har hon rullstol, trots att det inte är fel på benen.

Forskningen behövs

Filippas släkt och vänner har samlat in mycket pengar till forskningen, bland annat i samband med Alla hjärtans dag. Louise betonar att det är gåvorna som driver forskningen framåt. Hon berättar att Filippa antagligen kommer att behöva transplantation i 20-årsåldern och att det innebär stora risker. Därför hoppas hon på forskningens framsteg.