Börje Salming

17 april 1951–24 november 2022

Börje Salming håller i Hjärt-Lungfonden symbol
Börje Salming håller i Hjärt-Lungfonden symbol

Hela Sveriges hockeylegend Börje Salming, som också var vår ambassadör, avled den 24 november 2022 efter en tids sjukdom i ALS. Börje var en sann förebild, inte bara på isen utan även som människa. Tack för allt Börje, du har inspirerat och betytt mycket för många.

Det var för sju år sedan det hände, mitt under ett träningspass. Jag skulle precis ge mig ut och springa, men kände att något inte stämde. Det kändes som en intensiv halsbränna. Eftersom jag inte kände igen symtomen trodde jag att det var något med magen som krånglade. Idag vet jag bättre.

Publicerad 6 september 2022

Det jag trodde var magbesvär visade sig vara hjärtproblem. När jag väl kom till sjukhuset fick jag veta att mitt största kranskärl var igentäppt, något som med stor sannolikhet skulle ha utlöst en hjärtinfarkt om jag inte hade sökt vård i tid.

Jag låg där ensam i en sjukhussäng och såg mitt hjärta på en monitor. Läkaren visade mig kärlet som stoppade upp cirkulationen och sa att ”Det här fixar vi nu på en gång. Du har tur som är här hos oss och inte hemma”.

Efter en timmes ingrepp, då jag var vaken hela tiden, fick jag titta på en monitor igen och nu var kärlet rensat och färdigt. Den stunden glömmer jag aldrig. Och det jag gick igenom den dagen förändrade mig. Tänk att forskningen har kommit fram till allt det här – att jag fick chansen att göra detta ingrepp och kunde leva vidare. Jag är så otroligt tacksam för det.

Men det är inte bara jag som är drabbad. Över 2 miljoner svenskar lever med någon form av hjärt-kärlsjukdom. När jag tänker på dem, och på kommande generationer, känns det som en självklarhet att ställa upp för forskningen på det här området. För forskningen kan rädda deras liv också.

Börje Salming
Ambassadör för Hjärt-Lungfonden

Tidningen Forskning för hälsa - för dig som är månadsgivare

Få tidningen Forskning för hälsa

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdom än av något annat. Som månadsgivare stödjer du forskningen långsiktigt och får varje nytt nummer av tidningen Forskning för hälsa exklusivt i brevlådan.

Bli månadsgivare nu