Jag är så tacksam för forskningen

Börje Salming, ambassadör för Hjärt-Lungfonden

Börje Salming håller i Hjärt-Lungfonden symbol

Det var för sju år sedan det hände, mitt under ett träningspass. Jag skulle precis ge mig ut och springa, men kände att något inte stämde. Det kändes som en intensiv halsbränna. Eftersom jag inte kände igen symtomen trodde jag att det var något med magen som krånglade. Idag vet jag bättre.

Det jag trodde var magbesvär visade sig vara hjärtproblem. När jag väl kom till sjukhuset fick jag veta att mitt största kranskärl var igentäppt, något som med stor sannolikhet skulle ha utlöst en hjärtinfarkt om jag inte hade sökt vård i tid.

Jag låg där ensam i en sjukhussäng och såg mitt hjärta på en monitor. Läkaren visade mig kärlet som stoppade upp cirkulationen och sa att ”Det här fixar vi nu på en gång. Du har tur som är här hos oss och inte hemma”.

Efter en timmes ingrepp, då jag var vaken hela tiden, fick jag titta på en monitor igen och nu var kärlet rensat och färdigt. Den stunden glömmer jag aldrig. Och det jag gick igenom den dagen förändrade mig. Tänk att forskningen har kommit fram till allt det här – att jag fick chansen att göra detta ingrepp och kunde leva vidare. Jag är så otroligt tacksam för det.

Men det är inte bara jag som är drabbad. Över 2 miljoner svenskar lever med någon form av hjärt-kärlsjukdom. När jag tänker på dem, och på kommande generationer, känns det som en självklarhet att ställa upp för forskningen på det här området. För forskningen kan rädda deras liv också.

Börje Salming
Ambassadör för Hjärt-Lungfonden

Vi är många som stödjer forskningen, men vi behöver bli fler. Just nu får du vårt välkomstpaket!

Nu får alla nya månadsgivare ett välkomstpaket bestående av en praktisk bärkasse, Hjärt-Lungfondens fina armband och boken ”Stark hela livet”, skriven av forskarna Carl Johan Sundberg och Jessica Norrbom.

Bli månadsgivare du också