Stefan drabbades av hjärtinfarkt

Man i träningskläder sitter på ett bilsläp

Stefans far har haft tre hjärtinfarkter han har även genomgått en by-pass operation. Att Stefan själv skulle drabbas kom ändå som en chock för honom.

Sefan arbetade med ett tufft, stressigt och komplicerat projekt i Göteborg sedan två år med en tillbyggnad av Humanisten för Akademiska hus. Han var platschef för 200 yrkesarbetare vilket ledde till många prioriteringar av arbetstider för att inte störa verksamheten. Det var en tid av mycket stress och mycket övertid.

Stefan och några vänner tog en annorlunda after work i skogen med sina hojar en fredag i november 2019. Väl där började man lasta av hojarna och han kände sig mycket trött och orkeslös och åkte därför iväg med hojen på en Enduro-slinga. Men han hade ingen ork, armarna orkade inte med, han fick dåligt med syre samt domningar i händerna.

Stefan tog sig ändå varvet runt och kände sig helt slut i kroppen. Han sa till sina kollegor att han inte orkade mer. De tyckte det var underligt och roliga glidningar kom; klenis, trötter osv.

Han tände grillen som de brukade men var helt orkeslös. Han förstod inte vad det. De andra körde på nån timme och Stefan bet ihop även fast han hade ont i bröst och armar. Han tänkte att han var på väg att bli sjuk. De åt tillsammans men han hade ingen matlust och kände att han ville hem, han skulle lasta hojarna men hade ingen ork utan behövde hjälp.

Väl hemma var han ensam då hans sambo var ute med kollegor på stan, han fick ingen luft då han skulle titta på Sveriges fotbollslandskamp och njuta av den. Men det gick inte. Han mådde bara sämre.

Som tur var kom Stefans sambo, Anna hem. Hon är sjuksköterska i grunden och hon förstod omedelbart vad det var och ringde 112. Ambulans kom på 10 minuter. Stefan fick EKG, nitroglycerin samt smärtstillande, i ilfart färdades han in till Sahlgrenska. Ett massivt team tog emot honom och konstaterad hjärtinfarkt. Det var stopp i fyra kärl. Vilket resulterade i två operationer med två dagar emellan för den stora risken för komplikationer.

– Sahlgrenska är toppen på detta, kände mig hur trygg som helst. Jag har själv varit med i en ny studie via Astra som försöker ta fram en ny medicin angående kranskärl. Den är precis avslutad och det skall bli spännande att se hur det går med detta resultat. Forskning är väldigt viktig så jag startade en insamling till Hjärt-Lungfonden. Hoppas det lilla gör
nytta, Stefan.

Idag är Stefans hjärta lite skadat men det kan reparera sig på sikt. Han har fortfarande högt kolesterol LDL som han tar mediciner för. Han äter blodförtunnande vilket resulterar i att han inte får köra Enduro för risken att skada sig.

Skrift om hjärtinfarkt

Skrift om hjärtinfarkt

En skrift om vad som händer under och efter infarkt.

Ladda ner skriften [PDF]
Hjärt-Lungfondens armband

Bli månadsgivare – gör en insats som består

Forskning är lösningen men saknar pengar. Vi är många som stödjer kampen mot våra största folksjukdomar men vi behöver bli fler. Just nu får du som väljer att bli månadsgivare ett armband som välkomstpresent.

Bli månadsgivare nu