Mojje Milacki, ny ambassadör för Covid-forskningen

Mojje Milacki är ny ambassadör för Hjärt-Lungfonden och insamlingen till forskning för Covid-19 och kopplingen till hjärt-lungsjukdom.

- Jag har haft nära kolleger och vänner som insjuknat och varit väldigt dåliga. Kan jag hjälpa framtida sjukdomar som Covid-19 att dämpas eller försvinna så skulle jag göra vad som helst!! Därför vill jag vara med att stödja insamlingen, säger Hjärt-Lungfondens ambassadör Mojje Milacki.

Man med blont lockigt hår och blå t-tröja

Riskgrupper kan inte vänta - därför kraftsamlar vi nu!
Personer som lider av hjärt-lungsjukdom riskerar att drabbas hårdare av covid-19 än andra. Men hur ser kopplingen mellan hjärt-lungsjukdom och covid-19 ut? Hur kan vi hitta behandlingar? Mer forskning behövs, och den behövs nu – medan smittspridningen fortfarande pågår. Hjärt-Lungfonden har därför startat en kraftsamling för att kunna dela ut extra anslag till forskning kring covid-19 med anknytning till hjärt-lungsjukdom.

Hjärt-, kärl- och lungsjukdom är stora folksjukdomar vilket innebär att många människor tillhör särskilda riskgrupper om de drabbas av covid-19. För att rädda liv är Hjärt-Lungfondens mål att öka insamlingen till forskning om covid-19 kopplat till hjärt lungsjukdom.

Fakta om covid-19-satsningen
Hjärt-Lungfonden kraftsamlar nu för att hjälpa de miljontals svenskar som till exempel lever med diabetes och högt blodtryck, har överlevt en hjärtinfarkt eller som lever med lungsjukdomen KOL – och som riskerar att drabbas av covid-19. Flera studier har visat att personer som insjuknar i covid-19 och samtidigt har hjärt-kärlsjukdom och vissa lungsjukdomar löper en större risk att drabbas hårt av det nya coronaviruset.