Erika förlorade sin mamma efter en lång kamp mot lungfibros

Erika förlorade sin mamma efter en lång kamp mot lungfibros

Erikas mamma hade haft feber till och från sen 2016. Hon hade lungfibros. I början av mars blev hon sämre och hamnade på IVA. Tiden gick, Corona kom och hon fick inte ta emot besök. Men hon kämpade på. Efter en sex veckor lång kamp på sjukhuset gick hon bort den 22 mars i år. Hon blev 71 år.

Erikas mamma hade lungfibros och fick sedan en förändring på lungan som det togs prover på i maj förra året. De fick höra att inte var någon cancer. Men i september togs nya prover och scanning som visade att det faktiskt var cancer i lungan och nu även i halsen.  Ericas mamma började en tuff period med cellgifter och fick strålbehandling under sex veckor. Hon blev färdigbehandlad i januari i år. Hon var svag och mådde inte så bra efter behandlingen men hon kämpade på. I mitten av februari fick hon söka akut till Kungälv då hon blev inlagd eftersom hon fått lunginflammation. Hon fick antibiotika och syresatte sig dåligt så hon fick syrgas. Efter någon vecka på Kungälv upptäckte dom även att lungan var vätskefylld, så dom satte in ett drän som tömde lungan på massa vätska. Efter det blev det lättare för henne att andas men hon fick ha fortsatt syrgas.

I början på mars blev hon sämre efter att dom bestämt att dra dränet och sluta med antibiotikan och se vad som hände. Under helgen blev hon sämre och kunde nästan inte andas.

Natten till måndagen var Erikas mamma så dålig att hon hamnade på IVA och höll på att inte klara sig. Men efter mycket kämpande och nytt drän så började hon repa sig. Men hon var rädd och hade ångest efter att varit så nära döden.

Tiden gick, Corona kom och hon fick inte ta emot besök. Men hon kämpade på. På lördagen den 21 mars pratade Erika med sin mamma på kvällen.

- jag tyckte att hon lät lite sämre så jag sa vila dig nu så hörs vi imorgon. När jag vaknade hade jag ett missat samtal från min syster som ringt klockan 5. Jag ringde upp henne och hon var på sjukhuset. Mamma hade under natten blivit okontaktbar. Hennes lungor var för svaga för respirator så nu fanns det inget mer att göra. Jag åkte upp till sjukhuset och sa hejdå till mamma och vi satt där, jag och min syster och på eftermiddagen somnade hon in efter allt kämpande, Erica.  

- Mamma har hostat och haft feber till och från sen 2016 antagligen från lungfibrosen. Men hon älskade livet och kämpade så mycket. Mamma dog 22/3 2020 efter att varit inlagd sex veckor på sjukhus. Hon blev 71 år.

Erikas mamma gillade att måla och skapa hon gjorde mycket tavlor och annat hantverk. Hon älskade sitt hus på landet som hennes pappa byggt och att greja i trädgården och hade hela tiden nya projekt med huset. Hon var väldigt social och gillade att resa och umgås med familj och vänner. Hon var pensionerad men brann för sitt jobb som dietist och fortsatte lång efter pensionen.

- Jag har svårt att ta in att hon är borta. Sådan sorg och maktlöshet att man inte kunde hjälpa henne. Eftersom läkarna inte visste hur dom skulle göra och viken behandling hon skulle få och lungorna var så svaga. Jag tror det behövs mycket forskning på just strålskador och hur man behandlar när lungorna är för svaga för respirator och även när det samtalar på sig vätska utan stopp. Varför och hur får man stopp på det.

- Jag tycker det är otäckt med Corona, men jag försöker ta det försiktigt och utsätter mig inte i onödan för mycket folk. Jag hoppas att det försvinner snart.