Efter 39 hjärtstopp – nu samlar Elsa in pengar till forskningen

Elsa Lundin drabbades av 39 hjärtstopp, ambulanspersonalen hade nästan gett upp hoppet efter över en timmes hjärt-lungräddning. Idag är hon fullt återställd och har startat en insamling för att samla in mer pengar till den forskning som räddade hennes liv.

Ung kvinna med utsläppt hår

Nedsövt komatillstånd i två veckor

2013 förändrades Elsa Lundins liv för alltid. I hennes dåvarande hemstad Los Angeles gick hon igenom en period då hon drabbades av 39 hjärtstopp, ambulanspersonalen hade nästan gett upp hoppet efter över en timmes hjärt-lungräddning, Elsa fick senare läggas i ett nedsövt komatillstånd i två veckor. När hon väl vaknade upp var hon förlamad och saknade talförmåga.

Prognoserna var inte goda, och läkarna tvivlade på att hon någonsin skulle kunna leva ett normalt liv igen. Men efter omfattande operationer och sex år av rehab är Elsa idag i stort sett återställd och lever med en implanterbar defibrillator (ICD) inopererad i kroppen. Den lilla apparaten har räddat Elsas liv över 40 gånger.

Lever tack vare forskningen

Om allt detta hade hänt några decennier tidigare hade Elsa inte varit i livet idag. Men tack vare forskningens framsteg har hon klarat sig bra, och nu vill Elsa ge något tillbaka. Därför har hon startat en insamling på Facebook till förmån för Hjärt-Lungfonden.

– Det är tack vare att andra innan mig har gett till forskning som jag kan sitta här idag. Nu vill jag vara den personen som lyfter frågan för andras skull. Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste anledningen till att människor i Sverige dör idag, säger Elsa.

Under rehabiliteringen har hennes hobby och passion, silversmidet, varit till stor hjälp. Med hjälp av hantverket har hon fått tillbaka motorik, känsel och koncentrationsförmåga. Och eftersom Elsa inte vill leva ett liv som sjukskriven har hon valt att bejaka drömmen om att leva på sitt silversmide, och har startat sitt eget smyckesföretag – ByElsa.

Två flickor håller om varandra och skrattar

Vill du hjälpa forskningen genom att starta din egna insamling?

Att driva en insamling är ett fint sätt att engagera sig i en livsviktig fråga. Ta hjälp av släkt och vänner för att samla in pengar till forskningen så att fler kan få längre och friskare liv.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare