Jag önskar jag får umgås med barnen

Jag ville inte att livet skulle ta slut, jag ville att det skulle fortsätta

Lennart som lider av KOL håller i hjärt-lungfonden hjärtat

Cirka 3 000 människor i Sverige dör varje år på grund av KOL. Mellan 400 000 och 700 000 är drabbade.

För 16 år sedan fick jag KOL. Sjukdomen kom först smygandes, men sen gick det ganska fort.

Lungorna gav upp

Jag jobbade på ett bygge och ställningarna var 30 meter höga. På våren hade jag inga problem att gå upp för ställningen i ett svep. Men när hösten kom, då var jag tvungen att stanna upp två gånger och vila. Nästa vår kom jag inte ens upp. 

Att få diagnosen var som att få en riktig käftsmäll. Jag fick en dödsdom, så kändes det. Och jag blev snabbt sämre. Jag kunde inte skotta, jag kunde inte handla, jag tog mig knappt ur sängen. Jag kände mig som en belastning, både för familjen och samhället. Tre gånger åkte jag ambulans och varje gång trodde jag att jag skulle dö. Men jag ville inte att livet skulle ta slut, jag ville att det skulle fortsätta.

Läkaren trodde det var omöjligt att springa ett maratonlopp

När det var som sämst kunde jag knappt gå 50 meter. Då började läkarna prata om att jag skulle få syrgas i hemmet och en rullator som hjälpmedel. Det tog skruv i min skalle och jag tog ett beslut – att inte dö. Min 5-åriga dotter skulle få leva med sin pappa. Så jag tog tag i mitt liv, började äta bra mat, började träna. Jag satte upp ett mål att klara ett maratonlopp åtta år senare, när jag var 60. Omöjligt, sa läkaren, men jag blev sporrad. Första målet var att klara en kilometer. Sedan tre, sedan fem. Och första gången jag klarade en mil, det var helt fantastiskt.  

Livet segrade, till slut

På min 60-årsdag genomförde jag ett maratonlopp. Även om jag mest gick så klarade jag det, på 8 timmar. Det var en seger. Men bakom låg 30 timmars träning i veckan. Plus att jag fick bra mediciner, utan dem klarar jag mig inte. För forskningen går ju framåt, det är därför jag sitter här.

– Lennart Carlsson

Tack vare KOL-forskningen kan Lennart få många år med sin dotter

Vem som helst kan drabbas av hjärt- och lungsjukdomar. Det gäller dig och dem du bryr dig om. Unga och gamla. Det gäller oss alla.

Ge en gåva till forskningen

Läs mer: Stoppa KOL | Det här är KOL