Thereses stroke kom som en chock under förlossningen

Therese med sin son efter födseln. Therese Kitesurfar.

Publicerad: 2023-05-10 | Uppdaterad: 2023-05-10

Therese Tallhamn drabbades av en stroke mitt under förlossningen av hennes första son. Hon var då endast 32 år gammal.

Jag somnade av och till och hade svårt att orientera mig. Jag klarade knappt av att amma och hålla mig vaken, och personalen fick ruska om mig flera gånger. Jag upplevde mig nästan som kraftigt berusad.

Drabbades av stroke under förlossning

Det var mitt under krystvärkarna som Therese kände att hela livskraften gick ur henne. Det blev för tungt för henne att föda sin son, och personalen fick till slut ingripa. En frisk liten pojke föddes, men Therese blev allt sämre.

Jag somnade av och till och hade svårt att orientera mig. Jag klarade knappt av att amma och hålla mig vaken, och personalen fick ruska om mig flera gånger. Jag upplevde mig nästan som kraftigt berusad.

Personalen reagerade på att Therese var näst intill okontaktbar och larmade läkare. Hennes mun var sned på vänster sida och hon kunde inte hålla upp vänster arm. Först misstänkte man ischemi men röntgen visade inga tecken på det. Till slut kunde de konstatera att Therese drabbats av en stroke med mindre proppar i hjärnan. Beskedet kom som en chock. 

– Jag har alltid varit aktiv och levt ett ganska så vanligt liv med arbete, studier, hästar och resor. Alltid varit smal och ganska så hälsosam med mycket frukt och grönt och sport. Det kom därför en chock att just jag skulle drabbas när jag var trettiotvå år. Det fanns inte heller i min familjebakgrund.

Ville inte veta av sina åkommor

Med stroken fick Therese en försvagad vänstersida, hjärntrötthet och nedsatt koordinationsförmåga. Hon hade dessutom problem med att tömma blåsan och fick börja använda engångskatetrar. 

– Jag ville först inte veta av mina åkommor och försökte leva som vanligt med allt vad livet då innebar att vara nybliven mamma och samtidigt vara människa.

2016 fick Therese och hennes man ytterligare en son. De fick lov att genomföra förlossningen med ett planerat kejsarsnitt då Therese var rädd för att hon återigen skulle drabbas av en stroke. Men kejsarsnittet blev ingen enkel sak. Therese står på trombyl efter sin stroke och fick vid tiden även sertralin mot sin ångest. Detta i kombination orsakade en kraftig blödning där Therese förlorade mycket blod. Men allt gick till slut bra.

Jag återupptog surfing 2018 och det fick mig att se möjligheter och känna riktig livsglädje igen – att jag kan trots allt. Jag tog mig upp och ut på brädan och växte flera meter!

Ändrade inställning och började kitesurfa 

Med tiden har Therese lärt sig leva med sina åkommor och återhämtat sig bra. Hon kommer för alltid att behöva hjälpa sin blåsa med engångskatetrar och hon har fortfarande problem med trötthet och hon kan inte använda sin vänstra sida fullt ut. Hon beskriver det själv som ett dolt handikapp som bara märks när hon blir trött. Trots detta kände Therese att hon behövde ändra sin inställning. 

Jag återupptog surfing 2018 och det fick mig att se möjligheter och känna riktig livsglädje igen – att jag kan trots allt. Jag tog mig upp och ut på brädan och växte flera meter!

Jag har även tagit upp yoga och utbildat mig till yogalärare. Jag har skiftat mitt tänk från att vara begränsad till att börja göra det jag drömmer om. Klyschigt, men livet är skört. Var rädd om det!

Therese hoppas på mer forskning

Varför Therese drabbades av en stroke har ingen kunnat svara på. För Therese är det därför väldigt viktigt att mer forskning bedrivs så att liknande situationer kan förebyggas. 

– Det jag råkade ut för är otroligt ovanligt, men jag är inte ensam och fler kan drabbas. Det finns mycket lite forskning kring detta och alla bidrag behövs för att få fler svar – svar som kan rädda liv.

Flagga för kvinnohjärtat

Vill du också förhindra att unga människor drabbas av stroke?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med.

Ditt mobilnummer

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • Kvinnor drabbas av samma hjärt-kärlsjukdomar som män, till exempel hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlkramp, hjärtrytmrubbningar och stroke.

  • Vissa hjärtsjukdomar är vanligare bland kvinnor, till exempel ”brustet hjärta” och så kallade tysta infarkter.

  • I förhållande till kroppsvolymen är kvinnors hjärtan både mindre och lättare.

  • Kvinnor och män upplever smärta olika, vilket kan bero på olikheter i de biologiska smärtmekanismerna.

  • Kvinnor har en tendens att söka vård senare samt mindre ofta relatera symtomen till hjärtsjukdom och därmed inte ta dem på lika stort allvar.

  • De största riskerna för kvinnor att utveckla hjärt-kärlsjukdom är ärftlighet, högt blodtryck, för höga blodfetter, bukfetma, diabetes och rökning.

  • Forskning visar vidare att det finns samband mellan havandeskapsförgiftning under graviditeten och hjärtsjukdom hos modern senare i livet.