Sandra har lärt sig cykla efter stroken

Sandra Thörn fick en stroke när hon var 24 år. Efter det har hon fått lära sig flera saker på nytt, som tidigare var självklart.

Ung kvinna i soffa med katt i famnen

Hur mår du i dag?

– Mycket bättre än jag hade vågat hoppas på. Det senaste halvåret har jag känt att jag fått tillbaka en del av det extrabatteri som jag hade före stroken. Jag måste fortfarande planera mina dagar noggrant och se till att jag får rejält med återhämtning och sömn, men jag blir inte lika trött som tidigare. I somras gick jag upp från 75 procent till heltid på mitt jobb som jurist på Skatteverket.

Jag har fått bra hjälp av min arbetsgivare som sett till att jag har fått mer dynamiska arbetsuppgifter med längre inläsningsperioder.

Vad gör du på fritiden?

– Jag försöker träna pilates en gång i veckan. Det är bra för balansen, gången och finmotoriken. Och även för musklerna och kondisen. Jag försöker att inte pressa mig alltför hårt. Innan jag fick stroken visste jag knappt vad tålamod var, i dag vet jag hur viktigt det är för mig att inte stressa. Men det är inget jag kommit på själv, det har tagit mig massor av psykologtimmar att förstå det. En annan stor grej är att jag lärt mig cykla på nytt. Jag satte lappar med "övningscykel" både fram och bak på cykeln och så gav jag mig ut.

Vad har du för framtidsplaner?

– På sikt vill jag nog ta ett nytt steg i min yrkeskarriär. Men på vilket sätt vet jag inte ännu, jag är ju fortfarande i en rehabiliteringsfas. Jag vill resa mer – jag och min man Johan var nyligen i Dubai och senaste året har vi rest både till Chicago och Paris. Vi tänkte också börja prata med läkare för att se om det finns några förhöjda risker för mig att i framtiden kunna bli mamma.

Ikon stroke

Om stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området.

Lär dig mer om stroke