Nya framsteg kan lära oss att stoppa stroke och hjärtinfarkt

John Pernow, Ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd, professor och överläkare i kardiologi

Publicerat: 2023-05-12 | Uppdaterat: 2023-05-12

Stroke och hjärtinfarkt orsakas ofta av blodproppar som bildas på grund av åderförkalkning och därför måste vi lära oss mer om varför åderförkalkning uppstår. I dag är det ingen som helt säkert vet.

Min forskargrupp har en unik infallsvinkel på problemet och fokuserar på de röda blodkropparna som kan skada kärlväggen hos människor med underliggande riskfaktorer. Detta kan i sin tur starta processen som leder till åderförkalkning. Vi har kommit en bit på vägen för att förstå mekanismen och undersöker nu också om den kan förhindras.

Går det? Vi tror det. Preliminära resultat visar att vi kan ”stänga av” blodkropparnas skadliga funktion med hjälp av särskilda molekyler. Detta har vi hittills gjort i provrör. Nu behöver vi testa metoden på riktiga patienter. Målet är ett nytt läkemedel mot åderförkalkning.

Tusentals liv skulle kunna räddas varje år

Det vore oerhört värdefullt om vi lyckades. Det skulle ge vården ett helt nytt verktyg för att förebygga både stroke och hjärtinfarkt. Tusentals liv skulle kunna räddas varje år. Ännu fler skulle slippa lida. Samhället skulle besparas stora kostnader. Vägen dit kräver dock stora resurser.

Varför satsar då inte staten mer på denna forskning? Jag önskar att jag visste. Nu kan jag bara konstatera att duktiga och etablerade forskare är beroende av stöd från Hjärt-Lungfonden.

Forskaren John Pernow
John PernowForskare

Vill du också att vi ska kunna stoppa stroke och hjärtinfarkt?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha och som tack får du möjlighet att ladda ner ett fint gåvobevis att spara eller ge bort.

Ditt mobilnummer

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.