Allt fler överlever stroke i Sverige

Pensionärer dricker kaffe vid en sjö

Långtidsöverlevnaden i stroke i Sverige har ökat med drygt 13 procent under de senaste trettio åren.

Publicerad: 2025-05-12

Långtidsöverlevnaden i stroke i Sverige har ökat med drygt 13 procent under de senaste trettio åren. År 2023 levde drygt 16 600 av drygt 24 800 insjuknade när minst ett år hade gått efter insjuknandet. Det visar statistik från Socialstyrelsen som Hjärt-Lungfonden har sammanställt.

– Stroke är en av de största dödsorsakerna i Sverige. Därför är det oerhört positivt att den varaktiga överlevnaden ökar. Samtidigt är stroke en av de främsta orsakerna till svåra och långvariga funktionsnedsättningar. Intensiv forskning pågår med målet att minska konsekvenserna av stroke, både i det akuta skedet och i rehabiliteringsfasen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

25 000 drabbas varje år

Under de senaste åren har i snitt 25 000 personer varje år drabbats av stroke. En femtedel av dem som drabbas är under 65 år. Stroke är också den vanligaste orsaken till svårare funktionsnedsättning i vuxen ålder och den sjukdom som orsakar flest vårddagar. En av fem strokedrabbade behöver stora hjälpinsatser. Stroke kan leda till en rad olika funktionsnedsättningar beroende på vilka delar av hjärnan som drabbas. Skador som kan uppstå är talsvårigheter, yrsel och balansproblem, nedsatt motorik, minnesförlust och sväljsvårigheter. Om hjärnstammen påverkas kan medvetandegrad, andning och andra livsviktiga funktioner påverkas. Stroke kan också öka risken för depression och demens.

Fysisk aktivitet viktigt

Omfattande forskning pågår för att mildra effekterna av stroke. En studie vid Göteborgs universitet visar att strokedrabbade som ökar sin fysiska aktivitet och bibehåller den på minst lätt intensitet (exempelvis minst fyra timmar i veckan) efter den akuta sjukdomsfasen, fördubblar chansen att nå god funktionell återhämtning sex månader efter en stroke, jämfört med dem som minskar sin aktivitet och blir inaktiva. Studien bygger på data från 1 367 strokepatienter vid 35 svenska sjukhus och visar också att även de som har drabbats av en allvarlig stroke kan förbättra sin funktion med hjälp av ökad fysisk aktivitet.

Katharina Stibrant Sunnerhagen

Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor och överläkare i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har lett den aktuella studien.

Publicerad: 2025-05-12

Möjligheten till återhämtning minskar ju längre tiden går.

– Att komma i gång med och bibehålla träningen så snart som möjligt efter en stroke har avgörande betydelse eftersom möjligheten till återhämtning minskar ju längre tiden går. Det är med andra ord viktigt att såväl sjukvården som anhöriga tidigt stöttar den drabbade att komma i gång med fysisk aktivitet, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor och överläkare i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, som har lett den aktuella studien.

Ikon stroke

Om stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området.

Lär dig mer om stroke