Razin räddade livet på sin mamma

Jag gjorde hjärt- och lungräddning tills ambulansen kom, säger Razin 12 år

Razin och sin mamma sitter på en trappa bredvid varandra

När Razin, 12, kom hem från skolan hittade hon sin mamma livlös i soffan. Hon agerade direkt. - Hon hade ingen puls. Då ringde jag 112 och gjorde hjärt-lungräddning tills ambulansen kom, säger hon. Det snabba agerandet räddade livet på Lara Gansi.

Döden har kretsat kring Lara flera gånger

Det är en ledig dag från skola och förskola. Syskonen Razin, 12, Raziar, 10 och minstingen Diar Gansi, 6, har dukat fram kanelbullar och mamma Lara har bryggt kaffe. Hon kom till Sverige från ett krigsdrabbat Irak för över 20 år sedan.
- Mina vänner säger att jag har blivit svensk, för att jag dricker mycket kaffe och älskar kanelbullar men också för att vi har blommor i fönstren och tavlor på väggarna. Det har man inte i mitt hemland Irak, säger hon och skrattar.

Hon sjuder av livsglädje. Och detta trots att livet har utmanat och döden ofta har varit närvarande. Hon förlorade sin ena arm i en bombräd när hon var sex år, hennes ena bror dog i kriget och långt senare när hon flytt till Sverige miste hon ett barn i plötslig spädbarnsdöd. Efter en skilsmässa har hon tagit hand om barnen själv. Men det var för två år sedan som döden var riktigt nära. Lara blev sjuk i en svår influensa. Efter några dagar med hög feber, hosta och ansträngd andning kollapsade hon i soffan i ett plötsligt hjärtstopp.
- Jag var väldigt sjuk och svag. Det sista jag kommer ihåg är att jag ramlade ihop i soffan. Sedan är det svart, berättar hon.

Lara kollapsade på soffan och förlorade pulsen

Dottern Razin, som älskar fotboll och att laga persisk mat, fyller i berättelsen som från mammans horisont är borta:
- Jag kom hem från skolan och såg mamma ligga på soffan. Jag kände efter och hon hade inte någon puls och jag skyndande mig att ringa 112. De sa till mig att jag skulle göra hjärt-lungräddning.

Fast Razin bara var ett barn på tio år tvekande hon inte. Hon drog ned sin mamma på golvet och började göra bröstkompressioner och inblåsningar. Razin är saklig och lugn när hon berättar.

- Jag var inte rädd eller tänkte att jag skulle göra fel. Jag tänkte bara på att jag ville att min mamma skulle leva. Att hon inte skulle dö.

Tack vare det Razin lärt sig i skolan kunde hon agera

Razin gjorde som hon hade lärt sig i skolan. En vecka innan den dramatiska händelsen hade Razin och hennes klasskamrater nämligen övat på hjärt-lungräddning.
- Jag upprepade 30 kompressioner och två inblåsningar tills ambulansen kom, säger hon.

Personalen i ambulansen använde hjärtstartaren innan de i ilfart tog med sig Lara till sjukhuset. Razin åkte med och fick veta vilken fin och livräddande insats hon hade gjort.
- De sa att jag hade räddat livet mamma. Det var fint att få höra det, konstaterar hon.
Lara var medvetslös i två dygn innan hon vaknade på sjukhuset. Den första tanken var hur det var med barnen.
- Jag undrade var de var och vem som hjälpte dem. Men jag fick snabbt veta att de var i trygga händer hos våra vänner Olof och Tina. De är som mormor och morfar för mina barn, berättar Lara.

Syskonen Raziar, 10 år och Diar, 6 minns inte mycket av den dramatiska dagen.
- Men jag är väldigt tacksam över att min syster visste vad hon skulle göra och att mamma lever, säger Raziar. På sjukhuset undersökte läkarna Lara och kontrollerade hennes hjärta. Det var troligast influensan som hade orsakat hjärtstoppet – några andra fel fanns inte. I dag har hon inte heller några men efter hjärtstoppet.
- Jag är väldigt tacksam för att jag lever och att min dotter hade fått lära sig hjärt-lungräddning i skolan. Annars hade jag inte suttit här, säger Lara.

Hon ler ett leende som når ögonen. Men där finns också ett stråk av allvar, av livet som har märkt och känts.
- Jag kan inte beskriva hur lättad jag är över att jag inte dog den där dagen. Varje morgon när jag ser Razin tackar jag henne för att hon räddade mig och för att jag får vara kvar med henne, Raziar och Diar. Det betyder allt.

Enligt läroplanen ska skolor i Sverige ha undervisning i hjärt-lungräddning minst en gång under högstadiet. Men på Hagaskolan i Örebro får eleverna prova på redan i låg- och mellanstadiet.
- Jag kommer ihåg att jag först tänkte ”varför ska jag lära mig det här”. Men nu vet jag att det är viktigt att lyssna på läraren. Det kan rädda liv, konstaterar Razin.
Att göra hjärt-lungräddning i verkligheten är så klart något helt annat än att öva på en docka.
- På mamma var det mycket svårare. Hon var tung att få ned från soffan och det var ganska jobbigt att trycka. Jag vet att mamma hade ont i revbenen efteråt, säger Razin.
Mamma Lara har också ett par råd att dela med sig av:

Lär dina barn ditt telefonnummer, personnummer och vilken adress ni bor på. Det kan rädda liv.

Idag är Lara tacksam för livet och allt det ger

De tar med oss ut. På baksidan av bostadshuset har de tillsammans odlat grönsaker och kryddor, särskilt de från hemlandet är viktiga i matlagningen. Lite längre bort finns en skog, en fotbollsplan och ett utomhusbad. I dag mår Lara bra och har inga men efter hjärtstoppet. Att ta vara på tiden och vara i nuet har blivit viktigare än allt annat.
- Jag är väldigt tacksam, säger hon.
Från början, strax efter hjärtstoppet, var Razin ibland rädd att det skulle hända mamma något. Fortfarande vill hon hålla ett vakande öga. På alla i familjen. När de sitter i kompisgungan och lillasyster gungar för högt och mamma protesterar säger Razin ifrån.
- Ingen mamma vill att ens barn ska tvingas vara med om en sådan här sak. Nu önskar jag bara att vi får ha det bra, leva i fred, spela fotboll, umgås och må bra, säger Lara.

PLÖTSLIGT HJÄRTSTOPP

Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp, ett livshotande tillstånd där hjärtat slutar att pumpa blod. Bara cirka 600 överlever. Det motsvarar att en person dör av plötsligt hjärtstopp varje timme.

Sedan millennieskiftet har antalet personer i Sverige som överlever plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus mer än femdubblats – från 110 till 600 räddade liv – men siffrorna har legat relativt stabilt de senaste tio åren. Forskning har visat att i de fall som en hjärtstartare används inom de första minuterna kan så många som sju av tio överleva ett plötsligt hjärtstopp.

Tiden är dyrbar! Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns.

Så gör du hjärt och lungräddning

Forskningens mål – Hjärtstopp

Forskningens mål är att den som råkar ut för hjärtstopp ska överleva och inte få hjärnskador. Fler kan klara sig om omhändertagandet i akutfasen och behandlingen utvecklas. Forskningen syftar även till att förebygga att människor drabbas av hjärtstopp.

Detta är ett av de övergripande, visionära mål som Hjärt-Lungfonden antagit för centrala forskningsområden.

Exempel på projekt:

Sidan publicerades: 21 september 2022