Razin räddade livet på sin mamma med hjärt-lungräddning

Lara och hennes dotter Razin, Lara i sjukhussäng

När Razin, 12, kom hem från skolan hittade hon sin mamma livlös i soffan. Hon agerade direkt. "Hon hade ingen puls. Då ringde jag 112 och gjorde hjärt-lungräddning tills ambulansen kom". Det snabba agerandet räddade livet på Lara Gansi.

Lara Gansi sjuder av livsglädje. Och detta trots att livet har utmanat och döden ofta har varit närvarande. Hon förlorade sin ena arm i en bombräd när hon var sex år, hennes ena bror dog i kriget och långt senare när hon flytt till Sverige miste hon ett barn i plötslig spädbarnsdöd. Efter en skilsmässa har hon tagit hand om barnen själv. Men det var för två år sedan som döden var riktigt nära. Lara blev sjuk i en svår influensa. Efter några dagar med hög feber, hosta och ansträngd andning kollapsade hon i soffan i ett plötsligt hjärtstopp.

– Jag var väldigt sjuk och svag. Det sista jag kommer ihåg är att jag ramlade ihop i soffan. Sedan är det svart, berättar hon.

Lara kollapsade på soffan och förlorade pulsen

Dottern Razin fyller i berättelsen som från mammans horisont är borta:

– Jag kom hem från skolan och såg mamma ligga på soffan. Jag kände efter och hon hade inte någon puls så jag skyndande mig att ringa 112. De sa till mig att jag skulle göra hjärt-lungräddning.

Jag var inte rädd eller tänkte att jag skulle göra fel. Jag tänkte bara på att jag ville att min mamma skulle leva. Att hon inte skulle dö.

Fast Razin bara var ett barn på tio år tvekade hon inte. Hon drog ned sin mamma på golvet och började göra bröstkompressioner och inblåsningar. Razin är saklig och lugn när hon berättar. Jag var inte rädd eller tänkte att jag skulle göra fel. Jag tänkte bara på att jag ville att min mamma skulle leva. Att hon inte skulle dö.

Tack vare det Razin lärt sig i skolan kunde hon agera

Razin gjorde som hon hade lärt sig i skolan. En vecka innan den dramatiska händelsen hade Razin och hennes klasskamrater nämligen övat på hjärt-lungräddning.

– Jag upprepade 30 kompressioner och två inblåsningar tills ambulansen kom, säger hon.

Personalen i ambulansen använde hjärtstartaren innan de i ilfart tog med sig Lara till sjukhuset. Razin åkte med och fick veta vilken fin och livräddande insats hon hade gjort.

– De sa att jag hade räddat livet på mamma. Det var fint att få höra det, konstaterar hon.

Lara var medvetslös i två dygn innan hon vaknade på sjukhuset. Den första tanken var hur det var med barnen.

– Jag undrade var de var och vem som hjälpte dem. Men jag fick snabbt veta att de var i trygga händer hos våra vänner Olof och Tina. De är som mormor och morfar för mina barn, berättar Lara.

Syskonen Raziar, 10 år och Diar, 6 minns inte mycket av den dramatiska dagen.

– Men jag är väldigt tacksam över att min syster visste vad hon skulle göra och att mamma lever, säger Raziar.

På sjukhuset undersökte läkarna Lara och kontrollerade hennes hjärta. Det var troligast influensan som hade orsakat hjärtstoppet – några andra fel fanns inte. I dag har hon inte heller några men efter hjärtstoppet.

– Jag är väldigt tacksam för att jag lever och att min dotter hade fått lära sig hjärt-lungräddning i skolan. Annars hade jag inte suttit här, säger Lara.

Flagga för kvinnohjärtat

Vill du också att fler människor ska överleva plötsligt hjärtstopp?

Stöd i så fall gärna forskningen. Det tar bara någon minut att swisha och du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med.

Ditt mobilnummer

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • Kvinnor drabbas av samma hjärt-kärlsjukdomar som män, till exempel hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlkramp, hjärtrytmrubbningar och stroke.

  • Vissa hjärtsjukdomar är vanligare bland kvinnor, till exempel ”brustet hjärta” och så kallade tysta infarkter.

  • I förhållande till kroppsvolymen är kvinnors hjärtan både mindre och lättare.

  • Kvinnor och män upplever smärta olika, vilket kan bero på olikheter i de biologiska smärtmekanismerna.

  • Kvinnor har en tendens att söka vård senare samt mindre ofta relatera symtomen till hjärtsjukdom och därmed inte ta dem på lika stort allvar.

  • De största riskerna för kvinnor att utveckla hjärt-kärlsjukdom är ärftlighet, högt blodtryck, för höga blodfetter, bukfetma, diabetes och rökning.

  • Forskning visar vidare att det finns samband mellan havandeskapsförgiftning under graviditeten och hjärtsjukdom hos modern senare i livet.