Jag önskar jag lyssnat på kroppen

Det är helt otroligt att jag lever idag

Närbild på Susanne som drabbats av plötsligt hjärtstopp

Cirka 10 000 personer drabbas av plötsligt hjärtstopp i Sverige varje år. Bara en av tio överlever.

Jag var på väg hem från Spanien, och jag reste ensam. Kvällen innan hade jag ont i halsen och lite svårt att andas. Men eftersom jag har astma och KOL så tänkte jag inte så mycket på det.

Hade varit död i 20 minuter

När jag kom på planet och äntligen var på väg hem kändes det som att allt skulle bli bättre. Men när vi väl kom upp i luften blev det snarare tvärtom. Jag kunde inte andas och fick nästan panik. Vid inlandningen kände jag att jag måste ut, kommer jag bara ut så kommer det bli bra. Det sista jag kommer ihåg är att jag gick av planet och hoppades att jag skulle få en sittplats på bussen. Sedan minns jag inget mer förrän jag vaknade några dagar senare på Akademiska sjukhuset. 

Jag fick höra att jag hade fått ett plötsligt hjärtstopp. Men det fick de berätta om och om igen, eftersom jag inte kom ihåg vad som sades där i början. Det var så otäckt, att veta att jag faktiskt hade varit död. Jag var död i 20 minuter. Det är helt otroligt att jag lever idag. Sjuksköterskan sa till mig att hon hade varit med om säkert tusen hjärtstopp, och de som överlevde efter mer än tio minuter kunde hon räkna på sin ena hand. Jag hade turen på min sida.

Ville aldrig mer vara ensam

Efter tio dagar fick jag komma hem, och det var jättesvårt. Min ångest blev nästan ännu värre då. Jag vågade inte vara ensam, jag ville vara någonstans där det fanns människor som kunde hitta mig om jag ramlade ihop. Men nu har jag varit sjukskriven ett tag och det går åt rätt håll. Nu känner jag att jag till och med vågar gå ut med hundarna i skogen.

– Susanne Wengdell

Susanne kan fira jul tack vare forskningen

Vem som helst kan drabbas av hjärt- och lungsjukdomar. Det gäller dig och dem du bryr dig om. Unga och gamla. Det gäller oss alla.

Ge en gåva till forskningen

Läs mer: Hjärt-Lungskolan| Så fungerar en hjärtstartare

Illustration plötsligt hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtats pumpförmåga av oväntad anledning upphör och den drabbade förlorar medvetande och är utan livstecken.

Lär dig mer om plötsligt hjärtstopp