Elsas hjärta stannade – 50 gånger

Elsa med familj. Ambulans med lampor som lyser.

Publicerad: 2024-01-19 | Uppdaterad: 2024-01-19

28-åriga Elsa Lundin levde livet som vilken ung tjej som helst tills hon var 17 år gammal. Sedan dess har hon drabbats av hjärtstopp över 50 gånger.

– Jag var 17 år, jättefrisk, ung och sportig. Om det här hände mig kan det hända vem som helst.

I stället för att gå tredje året på gymnasiet åkte Elsa Lundin från Göteborg till en liten stad strax söder om Los Angeles och gick ett år på high school. Hon gjorde det för att ha roligt, surfa och leva livet. Men hon hade bara hunnit vara i äventyret i några månader när hennes tillvaro vändes upp och ned – för alltid. 

– Jag bodde hemma hos en amerikansk familj. En morgon låg jag plötsligt på golvet nedanför min säng. Pappan i familjen jag bodde hos stod på knä lutad över mig och slog mig i ryggen. Han trodde att jag hade fått något i halsen, berättar Elsa tio år senare.  

Ingen visste vad felet var 

Det Elsa hade drabbats av var ett plötsligt hjärtstopp, men det skulle hon få reda på långt senare. Kampen för livet som tog plats i sovrummet söder om Los Angeles slutade med att Elsa kom tillbaka till medvetande och hörde den amerikanska pappan skrika åt henne att andas. Efter det fick hon genomgå tester på sjukhuset. Ingen visste vad felet var. 

Efter några månaders vila i Sverige kom Elsa tillbaka till USA. I samma sovrum som förra gången fick hon hjärtstopp igen. Men den här gången var den amerikanska pappan inte hemma.  

– Jag och den 13-åriga dottern i familjen var hemma själva då hon hörde hon konstiga ljud från mitt rum. Hon gick in och hittade mig på golvet. Mina ögon hade rullat bak i huvudet och hon blev jätterädd, berättar Elsa. 

Mina ögon hade rullat bak i huvudet

Hjälpen var snabbt på plats. I ambulansen började de med hjärt-lungräddning direkt. De kämpade länge, och var på god väg att ge upp då Elsa inte visade några livstecken. Men efter ungefär en timme fick de i gång hennes puls igen. Dramatiken fortsatte när Elsa kom in till sjukhuset.  

– På sjukhuset opererade de in en ICD, som är en pacemaker med hjärtstartare. Direkt efter att jag fick in den fick jag 37 hjärtstopp på raken, så den bara sköt och sköt. Det hade aldrig gått att göra manuellt med en defibrillator. Man kan säga att jag fick den på plats i grevens tid. Annars hade jag varit död, flera gånger om, konstaterar Elsa.  

Läkaren bestämde sig för att söva ner Elsa och hålla henne nedkyld, i hopp om att organen skulle lugna ner sig. Så blev hon liggande i en vecka.  

– Jag vet inte när jag förstod vad som hänt mig. Men när jag vaknade märkte jag att jag var förlamad på vänster sida och hade svårt med talet. 

Rehab i stället för gymnasiet 

Tillbaka i Sverige blev det ett år i rehab i stället för att läsa sista året på gymnasiet. Och sedan mötte Elsa den stora kärleken.  

– 2018 träffade jag Timmy. Vi gifte oss 2020 och året därpå fick vi vår son Theodor. När han var nyfödd fick jag också flera hjärtstopp, som berodde på att jag var tvungen att byta hjärtmedicin för att jag ville kunna amma min son. 

Elsas historia av problem med hjärtat har också gjort att hon engagerat sig för att hjälpa forskningen.  

– Jag tog kontakt med Hjärt-Lungfonden eftersom de verkligen räddar liv genom sin finansiering av forskning. Utan min ICD så hade jag aldrig kunnat överleva. Så jag tycker att det var viktigt att stötta dem för att de ska kunna fortsätta stödja forskningen, säger hon. 

Forskningen om plötsligt hjärtstopp handlar huvudsakligen om att förstå, förklara och förebygga de omständigheter som leder till plötsligt hjärtstopp. Det handlar också om att tidigarelägga behandling, hitta högriskpatienterna och optimera överlevnaden bland dem som drabbas. Enligt forskare skulle vi kunna fördubbla överlevnaden i hjärtstopp, men för att lyckas med detta behövs mycket mer forskning. 

Elsa drabbad av plötsligt hjärtstopp
Elsa Lundin

Vill du också att fler ska överleva plötsligt hjärtstopp?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med. Fyll i ditt mobilnummer i fältet nedan.

Ditt mobilnummer