Manicken som hjälper Lasse att leva

Lasse Åberg är inte bara folkkär skådespelare, filmskapare, formgivare, konstnär och samlare av Walt Disney-prylar. Han är också hjärtpatient.

Lasse Åberg

Foto Max Åberg

Under hälsoresan blev Lasse dålig

Ironiskt nog var det när Lasse Åberg hade spelat in filmen Hälsoresan som han kände att något var fel. Kroppen fungerade inte som vanligt.

– Jag kände hur hjärtat hackade och jag var väldigt trött för jämnan. På sjukhuset upptäckte läkarna att jag hade en hjärtarytmi som påverkade sinusknutan. Jag genomgick elkonvertering, alltså elchocker. Allt gick bra och det var en väldigt skön känsla efteråt, en befrielse, berättar Lasse Åberg.

Men snart började hjärtat ”mucka” igen. Efter en ny konvertering bestämde läkarna att Lasse borde få en pacemaker. Så blev det, Lasse fick sin ”manick” implanterad och efter operationen har han levt ett ganska normalt liv.

En fantastisk liten manick

– Den här fantastiska lilla manicken har gjort att jag lever idag. Den har fått mig att förstå hur viktig forskningen är.

Till en början fick Lasse Åberg den blodförtunnande medicinen Waran som kräver regelbundna kontroller på sjukhus. Idag tar han istället det modernare läkemedlet Pradaxa som han döpt om till ”pladaska”. Nu räcker det med årliga kontroller. För knappt två år sedan bytte han ut sin pacemaker mot en ny.

Pacemakerns historia

  • Pacemakern är en svensk uppfinning som har hjälpt miljontals hjärtsjuka människor att leva ett normalt liv.

  • 1958 byggde den svenske uppfinnaren Rune Elmqvist under stark tidspress världens första pacemaker. Brådskan bestod i att patienten Arne Larsson hade en livshotande hjärtsjukdom och befann sig i ett kritiskt tillstånd.

  • Kirurgen Åke Senning utförde pionjäroperationen på Karolinska sjukhuset där pacemakern implanterades på Arne Larsson. Pacemakern gick sönder efter några timmar, men lyckligtvis hade Elmqvist tagit fram två prototyper. Den andra opererades in följande dag och visade sig fungera. Arne Larsson överlevde både Åke Senning och Rune Elmqvist.

  • Pacemakerns genombrott möjliggjordes av bidrag från bland andra Hjärt-Lungfonden.

Dokumentärfilm om 80-åringen

Idag är Lasse en pigg 80-åring som beskriver sin respektabla ålder som ”det nya 50”. Han spelar tennis, cyklar och tar långa promenader. I samband med bemärkelsedagen i maj sändes den biografiska dokumentären ”En ängslig gosses memoarer” om Lasse Åberg i två delar på SVT. Brödrostkontrollanten Stig-Helmer Olsson och balla Trazan Apansson dyker förstås upp i programmet som summerar ”de 80 första åren”.

– Det inleds lite pompöst med att jag ryter som MGM-lejonet Leo. Dokumentären
tar upp olika saker som jag gjort och jag tycker att den fångar många ganska bra samtal. Men en hel del intressant blev förstås bortklippt, säger han.

Omslaget till Hjärt-Lungfondens tidning Forskning för hälsa

Få tidningen Forskning för hälsa

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdom än av något annat. Som månadsgivare stödjer du forskningen långsiktigt och får varje nytt nummer av tidningen Forskning för hälsa exklusivt i brevlådan.

Bli månadsgivare nu