Annie och hennes kamp mot hjärtsvikt

Annie Wide tittar in i kameran och lyfter vikter.

Publicerad: 2024-04-22 | Uppdaterad: 2024-04-22

Annie Nellros levde ett liv fyllt av aktiviteter och äventyr. Hon hade tre barn, make och katt och en hektisk karriär som marknadschef, samtidigt som hon tränade både crossfit och boxning. Hon var frisk och älskade sitt liv. Men våren 2023 förändrades allt.

Det började med en känsla av överdriven trötthet, följt av flera sjukdomsperioder med tuffa förkylningar och magsjuka. Sedan kom den ödesdigra dagen den 30 juni när hon knappt kunde ta sig hem från förskolan med sina barn. Hon insåg att något var allvarligt fel. 

– Jag mådde plötsligt väldigt konstigt, men tog mig ändå hem och ringde 1177. De sa åt mig att åka in till sjukhuset, berättar Annie.

Diagnosen kom som en chock 

Efter en vecka på sjukhuset och en rad tester fick Annie den chockerande diagnosen: förstorad vänster kammare och hjärtsvikt.

– Jag var 42 år och visste inte vad hjärtsvikt var. Min värld rasade samman. Skulle jag dö?

Men Annie valde att kämpa, trots biverkningar och dödsångest. Med täta kontroller, justering av mediciner och samtal med kurator, i kombination med fysioterapi och dagliga promenader, började Annie återhämta sig.

Idag ser hon positivt på framtiden, trots utmaningarna. Hon tillbringar mycket tid tillsammans med familjen och jobbar halvtid.

Jag ser fram mot många år till. Forskningen går framåt och snart kanske det finns något som hjälper oss hjärtsviktspatienter ännu mer?

– På frågan hur jag graderar mitt liv från 1–100 svarar jag 80. Det är väl ändå ganska bra tänker jag, säger Annie.

Annie hoppas mycket på nya framsteg inom forskningen som kan ge ännu bättre behandlingar för hjärtsviktpatienter som henne.

– Jag ser fram mot många år till. Forskningen går framåt och snart kanske det finns något som hjälper oss hjärtsviktspatienter ännu mer? Jag hoppas, säger Annie.

Annie som drabbats av hjärtsvikt ligger i sjukhussäng med sin dotter

Utmaningar med ökande hjärtsvikt hos unga vuxna

Hjärtsvikt är en handikappande sjukdom som medför kraftigt nedsatt ork. Vanligtvis är det äldre personer som drabbas, men nu ökar antalet drabbade bland människor yngre än 55 år. 

– Att unga människor mitt i livet med arbete och barn att sköta drabbas är illavarslande och en utmaning för den medicinska forskningen, säger professor Maria Schaufelberger vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. 

Vill du också att vi ska hitta bättre behandlingar mot hjärtsvikt?

Stöd i så fall forskningen. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer själv vad du kan och vill bidra med. Fyll i ditt mobilnummer i fältet nedan.

Ditt mobilnummer

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att ...

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.