Konstgjord hjärtklaff räddade Olles liv

Två livräddande operationer hjälpte Olle Wästbergs hjärta att fortsätta pumpa runt blodet i kroppen i det aktiva livstempo han själv valde.

Man med uppslagen bok i en läsfåtölj

| Uppdaterad 22 februari 2024

Personligt

  • Namn: Olle Wästberg

  • Yrke: Politiker, publicist, diplomat och konsult.

  • Familj: Hustru Ingrid och de vuxna sönerna David och Elias.

  • Bor: På Söder i Stockholm.

  • Fritidsintressen: Mat, resor, teater och litteratur.

  • Trivs bäst: När jag har ett roligt uppdrag.

  • Dold talang: Lagar en riktigt god Crème Ninon, hemligheten ligger i morötterna.

Det är lätt att låta bli att prata medfödda hjärtfel och konstgjorda klaffar med Olle Wästberg. Det finns så mycket annat som upptar hans tankar. Som höstens valutgång. De fantastiska åren som svensk generalkonsul i New York. Och mat förstås. Men så landar samtalet snart i riksdagsval igen. Fast om valet 1982, då Olle Wästberg var ledare för Folkpartiets valkampanj.

Sedan länge visste Olle Wästberg att ett medfött klaffel orsakade blåsljudet i hans hjärta. Men han hade hunnit fylla 37 år den där januaridagen då orken tog slut när han var i pulkabacken med sonen Elias.   

– Jag satt i riksdagen på den tiden. Det gjorde även hjärtläkaren Gunnar Biörck, så jag knackade på hos honom. Han tog fram stetoskopet, lyssnade och skickade mig till Viking Olov Björk, läkaren bakom den konstgjorda Björk-Shileyklaffen.

En operation var enda valet

Olle Wästberg behövde en ny aortaklaff och det fanns en operationstid om några veckor.

– Men det var ju valår och jag var ju valledare för mitt parti, kunde inte detta vänta? Jodå, det går jättebra, sa Viking Olov Björk, för det är mycket billigare med begravning än operation.

Det valet var självklart och Olle Wästberg förberedde sig för att få en Björk-Shileyklaff inopererad. Över 20 år senare började hjärtat säga ifrån igen.

 Det konstaterades att hjärtat krånglade och att han behövde en ny operation.

– I en del fall kunde de här Björk-Shileyklaffarna leda till ett övertryck utanför hjärtat – något mycket ovanligt och inget jag kände till. Detta ledde till att aortan hade utvidgats häftigt.

Efter 16 timmars komplicerad operation hade aortan förstärkts och klaffen bytts ut.

Vid uppnådd pensionsålder funderade Olle Wästberg på att dra ner på arbetstakten. Men han tackade ja till ännu ett regeringsuppdrag. Han satt dessutom i flera styrelser och levde livet som han alltid gjort och velat.  

Olle Wästbergs råd till andra med konstgjord hjärtklaff

Läs på. Tillgången till information på internet gör det i dag lättare att skaffa kunskap om sin sjukdom och vad det finns för hjälp att få.

Prata med andra som genomgått samma operation. Jag fick stöd av min partikamrat Lars Leijonborgs bror Ingemar som opererades ett år före mig, båda gångerna! Själv har jag på samma sätt försökt vara ett stöd åt andra.

Våga leva! Låt dig själv få de månader som behövs i konvalescens efter operationen, men låt sedan livet ta vid igen där det pausade. De allra flesta har en möjlighet att leva ett helt vanligt liv efter en klaffoperation.

Olle Wästberg gick bort den 10 oktober 2023 efter en tids sjukdom.

Illustration hjärtklaffsjukdom

Lär dig mer om hjärtklaffsjukdom

Vanligast är att hjärtklaffarna i vänster förmak och vänster kammare drabbas av operationskrävande skada eller sjukdom. Detta är den främsta anledningen till att det också bedrivs mest forskning kring just dessa klaffar.

Om hjärtklaffsjukdom