Nära ögat för Börje Salming

Nära ögat för Börje Salming

Tidigare hockeyproffset Börje Salming har genomgått en ballongvidgning, PCI, för att ta bort en förträngning i ett av hjärtats kranskärl. Idag är han en av Hjärt-Lungfondens ambassadörer.

– Läkarna sa att det var mycket nära att jag hade fått en hjärtinfarkt, berättar Börje.

Foto: Magnus Wennman

Börje Salming är en av Sveriges mest meriterade och namnkunniga ishockeyspelare. Redan 1973 värvades han till NHL där han var en av de första europeiska spelarna som etablerade sig i Nordamerika. Efter karriären bor han hemma i Sverige. 2015 gifte han sig med Pia och bröllopsresan gick till Seychellerna.

Upplevde en brännande känsla i bröstet

– Första veckan bara solade vi och hade det bra. Men sen kände vi att nu måste vi börja röra på oss. Vi började löpträna. Men då kände jag att det liksom brände i bröstet. Som sura uppstötningar ungefär, det kändes konstigt, berättar Börje.

– När jag kom hem till Sverige igen fortsatte jag träna. Jag cyklade mycket. Men det kändes fortfarande inte bra så jag ringde till min läkare. Jag fick medicin men efter en vecka var det fortfarande ingen förbättring. Då sa läkaren åt mig att åka in till sjukhuset. Du ska in direkt. Inte vänta en sekund, fick jag höra.

På sjukhuset gjordes tester som visade på dåliga värden.

– Läkarna sa att det var mycket nära att jag hade fått en hjärtinfarkt.

Behandlades med ballongvidgning

Ett kärl i hjärtat var nästan helt igentäppt och läkarna fattade beslut att genomföra en ballongvidgning, PCI, direkt.

– De gick inte från ljumsken utan det gjordes från handleden. Jag var vid medvetande hela tiden. Det här var för ungefär fem år sedan.

Idag känner Börje sig frisk.

– Nu är det mer andra skavanker från hockeyn. Men det går bra att träna. Man får tacka forskningen. Hade inte ballongsprängningen funnits som behandling hade jag kanske inte varit vid liv nu, avslutar Börje Salming. 

Hjärtinfarkt