Mojjes hjärta dansar vidare

Knappt 37 år gammal fick Mojje Milacki en hjärtinfarkt. Nu lever han ett lugnare liv, med färre prylar och mindre statusjakt.

Pappa med lockigt blont hår bär barn på ryggen

Mojje Milacki med ett av sina barn

Publicerad 2009 | Uppdaterad 12 december 2023

Hjärtinfarkten fick han i januari 2009 när han medverkade i tv-programmet Let’s Dance. Han tränade vals med proffsdansaren Jeanette Carlsson när han plötsligt fick ont i bröstet.

Det kändes som att bli träffad av laser, det gjorde obeskrivligt ont

− Det kändes som att bli träffad av laser, det gjorde obeskrivligt ont. Eftersom jag tidigare haft en del astmabesvär trodde jag att det var ansträngningsastma och åkte till Cityakuten i Stockholm.

EKG-apparaten fungerade inte

− Där fungerade inte EKG-apparaten, men läkaren skrev ut astmamedicin åt mig, berättar Mojje.

Dagen därpå var det fredag och dags för direktsändning. Under eftermiddagens genrep tittade Mojje bara på, men när tv-kamerorna slogs på rann adrenalinet till.

− Efteråt har jag förstått att det var ett medicinskt under att jag lyckades genomföra valsen.

Ingen förklaring till hjärtinfarkten

−  Så snart jag var utanför bild kollapsade jag. En läkare som var på plats ställde diagnosen ”klassisk panikångest”. Dagen efter föll jag ihop flera gånger och när jag kommit hem till Visby, där jag bodde då, gick jag till en psykolog eftersom jag tänkte att han skulle kunna hjälpa mig med ”panikångesten”.

Psykologen förstod att det var något allvarligt fysiskt fel och skickade Mojje direkt till sjukhuset i Visby, som i sin tur sände honom vidare med helikopter till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Ingen kunde förklara varför jag drabbades av hjärtinfarkten. Vi har ingen hjärt-kärlsjukdom i familjen och jag var frisk och i god form. Här behövs helt klart mer forskning

− Ingen kunde förklara varför jag drabbades av hjärtinfarkten. Vi har ingen hjärt-kärlsjukdom i familjen och jag var frisk och i god form. Här behövs helt klart mer forskning.

Skurit ner och skalat bort

Han sköter sig exemplariskt, håller koll på kosten, går alla de sju trapporna upp till lägenheten, gymmar tre–fyra gånger i veckan och spelar badminton med sin hustru Pernilla på helgerna. Men den stora skillnaden mot tidigare är att Mojje skurit ner på tempot.

− Det är så lätt att hamna i en ond cirkel när det går bra, man jobbar och tjänar pengar och skaffar sig prylar och utgifter − och jobbar ännu mer för att upprätthålla standarden. Med hjälp av en psykolog har jag skurit ner och skalat bort en massa i mitt liv.

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt

Stoppa en propp!

Stöd forskningen om hjärtinfarkt. Swisha valfritt belopp.

Ditt mobilnummer